Данаил Кирилов за апартаментите: В пазарните отношения няма морал

Данаил Кирилов

Един от основните проблеми в страната е липсата на доверие, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ.

По думите му, справедливостта е субективна категория, а правото е това, което юристите трябва да отстояват. Кирилов добави, че в скандала за апартаментите правото не е нарушено.

На въпрос за усещането за несправедливост в контекста на протестите в Габрово, Кирилов посочи, че според него справедливостта зависи от нашето субективно усещане за това как правото е приложено.

Правосъдният министър смята, че една от основните потребности на държавността в България е възстановяването на доверието. „Нашите опоненти често прибягват до атака, деструкция, противопоставяне, за да взривят фундамента на демокрацията – доверието на държавността, доверието в правото“, каза Кирилов.

По скандала „Апартаментгейт“ той добави: „Нека да върнем лентата назад във времето (…) Преди 12-15 години. И тогава имаше скандали с продажби на държавни и общински имоти. Тогава български министър беше придобил голям апартамент на „Патриарх Евтимий“ за около 7000 лева.“

Правосъдният министър смята, че тъй като дискусията в момента е за по-малка разлика в цената, това означава, че нашето общество е станало по-взискателно и че „ние сме еволюирали в тези 15 години много“.

„В пазарността няма морал“, допълни той.

Кирилов смята, че в пазарните отношение има съгласие на две страни, които постигнат търсения от тях интерес.

Относно отпадането на изискването председателят на КПКОНПИ да е юрист, Кирилов беше категоричен, че то не е направо за конкретен човек, а спрямо спецификата на дейността на комисията.

Като основна цел той определи създаването на правен ред за процедура по прекратяването на мандата на „тримата големи“ – главния прокурор и председатели на ВАС и ВКС.