Данаил Кирилов: Трябва предсрочно освобождаване от затвора да подлежи на по-висок инстанционен контрол

Трябва да се обмисли промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която да позволи съдебните актове за предсрочно освобождаване от затвора да подлежат на по-висок инстанционен контрол. Това каза пред журналисти правосъдният министър Данаил Кирилов. Поводът е искането на прокуратурата до Върховния касационен съд делото за условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да бъде възобновено.

„Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване. Този въпрос и този дебат явно сочи необходимостта да коментираме изменения на НПК относно статута на тези актове. По отношение на формата на тези актове, редно е законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол на тяхното съдържание“, коментира Кирилов.

Кирилов не знае дали документите на Полфрийман вече са издадени. Когато ги получи, Полфрийман може да напусне България.

„Да не поставяме въпросът държавата срещу съдебните актове. При всички положения този акт трябва да бъде спазван“, каза още Кирилов. По-късно днес правосъдният министър ще се срещне и с консула на Австралия у нас. Срещата е по искане на дипломата.
- реклама -