Данаил Кирилов мониторинг доклад препоръки правосъдна система

Данаил Кирилов: След 13 май се възобновява работата на правосъдната система

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват.

Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов на брифинг в Министерски съвет.

След 13 май се възобновява разглеждането на всички дела, посочи Кирилов.

Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения. Нотариуси и съдии по вписвания започват работа в пълен обем, посочи Данаил Кирилов.

По отношение на запорите и вземанията на кредиторите се предвижда продължаване на забраната за налагане на запори върху трудови възнаграждения и пенсии. Срокът на действие на последващите мерки за преодоляване на последиците от вируса трябва да остане забраната върху налагането на запорите, посочи Кирилов.

При социалния пакет за защита остават мерките, като някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени по-дълги срокове, ,някои продължават до края на годината, има и срокове до 30 септември, обясни министърът.

Потвърждаваме голяма част от мерките за държавната собственост и културното наследство, нови мерки за пречистване на водоизточниците, мерки за електроподаването на лечебните заведения, данъчни и акцизни мерки, предприети в основния закон за извънредното положение. По отношение на спирането на течението на давностните сокове, не сме предвидили продължаване, след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват, посочи Кирилов.

Единствените ограничения са в областта на дейността на ЧСИ, които, както подчертахме, няма да могат да налагат запори, както и да налагат принудителни мерки за събиране на задължения, обясни Кирилов.

По отношение на нотариуси, съдии по вписвания, се възстановява дейността им в пълен обем, приключи министърът.

- реклама -