Данаил Кирилов: Шефът на софийския затвор не е избрал подходящ момент да пусне Куйович в отпуск

Не ми е оказван никакъв политически натиск за освобождаването на началника на Софийския затвор Десислав Трайков. Това коментира пред „24 часа“ министърът на правосъдието Данаил Кирилов, потърсен за коментар заради писмо от синдиката на надзирателите, изпратено до него.

С него служителите на местата за лишаване от свобода питат дали Трайков има вина за пускането в отпуск на наркотрафиканта Будимир Куйович, хванат с фалшива шофьорска книжка преди дни.

Министърът обясни, че лично е извършил проверка на затворническото досие на Куйович, както и на данните за изработените от него дни. Ревизията на Кирилов е установила, че временният шеф на Софийския затвор е издал законосъобразна заповед за пускането в отпуск на наротрафиканта.

„Разпоредих на директора на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” обаче да прекрати функциите му, защото като началник на затвора е следвало да съобрази конкретния момент в контекста на издирване на избягали затворници, също чужди граждани, и обществената реакция в този момент“, добави министърът.

Той подчерта, че действително заповедта за отпуск на Куйович е била подписана преди тези събития, но въпреки това Трайков е имал възможност да я отмени или да отложи за известно време изпълнението й.

- реклама -