Данаил Кирилов

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието

Парламентът одобри номинацията на Данаил Кирилов като нов министър на правосъдието на мястото на подалата оставка Цецка Цачева.

120 депутати гласуваха „за“, 15 бяха „против“, нито един не се въздържа.

Веднага след гласуването Данаил Кирилов положи клетва.

До момента Кирилов беше депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси.

Кирилов: Следваме стриктно стратегията за съдебна реформа

Следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната система, заяви в първото си изказване пред журналисти новоизбраният министър на правосъдието.

„Ситуацията е изключително благоприятна, с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на приоритетите и задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад“, посочи Кирилов. Той подчерта, че страната ни ще положи всички усилия, за да изпълните съветите на нашите Европейската комисия.

По повод изказването на бившия правосъден министър Христо Иванов, в което той го определи като „предан на корупционния ред“, Данаил Кирилов отговори: „Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система. Елитаризирането, доведено до ниво простащина, не следва да бъде коментирано“.

На този етап Кирилов все още не дава отговор на въпроса кой ще наследи мястото му начело на правната комисия в парламента. „Нека да остави и парламентарната група, и съответно коалиционният формат да вземе решение. Има възможни варианти“, посочи той.

Още при номинацията му стана ясно, че една от първите задачи на Кирилов като правосъден министър ще бъде да подготви нормативни промени, с които общинските съветници да бъдат включени в обхвата на антикорупционния закон.

„Имахме работна група във вторник. Освен представители на институции, включително КПКОНПИ, участваха и представители на Националното сдружение на общините в България. В детайли коментираха правния режим по отношение на общинските съветници. Като работна група решихме общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от закона, т.е. да подават подробна имуществена декларация“, разясни Кирилов.

- реклама -