Данаил Кирилов: Полфлийман е имал дисциплинарни нарушения, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата

Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на брифинг в ресорното ведомство. По-рано днес Полфрийман напусна затвора в София.

„В такива случаи би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви. Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата”, каза още той.

Министърът поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си.

Министърът посочи, че позицията на затворната администрация е била отрицателна и на двете инстанции в съда. „Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата”, каза той.

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков, на когото, излизайки от затвора Полфрийман благодари, уточни: „7 листа отрицателни становища съм написал за Полфрийман, в които съм изразил мнение, че не следва да бъде освобождаван предсрочно“.

Джок Полфрийман има 2 много сериозни провинения назад в миналото, едното от тях е опасно, а другото е било определено като опит за бягство.

Това съобщи зам.-правосъдният министър проф. доктор Николай Проданов на брифинг в министерството на правосъдието.

Той обаче не пожела да отговори на въпрос кога е бил опитът за бягство и какъв е бил той. Само уточни, че е бил в началото на присъдата му.

Само през миналото лято той е имал 3 дисциплинарни наказания, едното е за разлепване на вулгарни стикери.

Той ги е обжалвал в съда, едното е отменено, второто потвърдено, делото за отмяна на третото продължава. И трите обаче са заличени, тъй като са станали преди повече от година.

„Написал съм 7 страници отрицателно становище за пускането на Полфрийман, благодарностите му са иронични“, обясни пък Десислав Трайков, зам.-шеф на Софийския затвор защо Полфрийман му е благодарил в единствените си думи, които изрече като свободен човек. Той добави, че е депозирал оставката си заради твърдения на Румен Петков, когото дълбоко уважавал в миналото. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов ще реши дали да я приеме във вторник, когато има среща с Петков.

- реклама -