Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение

Правосъдният министър Данаил Кирилов очаква вето на мерките в Закона за извънредното положение. Това каза самият той пред Нова ТВ.

„Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателния орган да потвърди волята си“, заяви той и допълни, че според него целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

Данаил Кирилов коментира и излязлата преди дни информация в медиите за евентуална намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС. Той посочи и част от рисковете от такава намеса. „Докладът казва, че най-големият такъв е липса на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд и редакции на съдии от друго съдилище“, уточни правосъдният министър и даде пример, че от софийски съд може да се редактират имената на съдиите в хасковския и дори да ги пуснат в отпуск.

Кирилов каза, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра им. По думите му тези, които са влизали в системата са имали възможност да редактират действията си. Той обясни, че няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.

- реклама -