Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Няма да има вечно проверявани

Няма да има вечно проверявани, заявиза БНР председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов относно предложенията за промени в антикорупционния закон. Той подчерта, че в промените са заложени срокове.

„В предложенията присъстват помощни и допълващи функции, които имат в голяма степен полицейски характер дотолкова, доколкото да облекчат работата на КПКОНПИ във взаимодействието ѝ с органите на МВР. Сега го казваме изрично, за да няма колебания и интерпретации“, каза Кирилов относно идеите, включващи и използването на маски и принудително довеждане на хора.

Няма никакви нови правомощия на комисията, а детайлизираме действащите такива, категоричен е той.

За предложението шефът на антикорупционната комисия да ползва кола и охрана от НСО, Кирилов обясни: „Предложили сме го с оглед смисъла и значението. Това е антикорупционен орган, който извършва множество процесуални действия. Това са действия, които са срещу силните. Пазим го от всички. Има правила кога влизат в сила норми, които касаят изменения в бюджета. Ако има проблем и не е обезпечена финансово, тя би могла да влезе в сила в следващ бюджет, когато има обезпечени такива средства“.

Кирилов обясни още, че се предвижда общински съветници и висши чиновници да не подават декларации поради огромния им брой:

„Голям е броят на общинските съветници. Те са около шест хиляди заедно с другите лица, които заемат висши длъжности – става един огромен кръг. Те ще се проверяват на всички други основания, но няма да подават декларациите във вида, в който ги подават другите задължени лица в Закона за местната власт и местното самоуправление. Те и там подават декларация, няма да подават тази встъпителната декларация, която е за лицата, заемащи висши длъжности“.

Данаил Кирилов добави, че този законопроект ще бъде разглеждан отделно, за да има обществено обсъждане:

„Сега започва обсъждането и дебатът. Затова разделихме двата законопроекта – този, който изисква решение на въпроса във времето, е отделен и вече е преминал на първо четене. А този, който е с отделните детайли по прилагането на действащия закон, обхваща една по-цялостна ревизия и той ще се движи с нормална законодателна скорост и не изключва обществено обсъждане – и в комисията, и с всички заинтересовани“.

- реклама -