данъчните декларации

Данъчните декларации за 2018 г. ще се подават след 10 януари

10 дни по-късно от обикновено ще започne годишната кампания за деклариране на доходите за 2018 г. Скъсява се и срокът, в който можем да подаваме декларации, за да получим отстъпка върху дължимите данъци.

Близо 600 000 физически лица и 400 000 фирми трябва да подадат данъчни декларации.

Пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни: „Данъчната кампания няма да започне 1 минута след полунощ, както обикновено, а на 10 януари. Това е много важна промяна, която засяга както електронната услуга за подаването на декларацията за доходите, така и физически за офисите на НАП. Основният мотив всъщност е свързан с подготовката за 2020 г., когато НАП ще предоставя предварително попълнени данъчни декларации, но това е чак през 2020 г“.

Плащането на здравни вноски от самоосигуряващите се граждани от 1 до 10 януари ще става само по банков път чрез търговските банки, тъй като през този период и пос терминалите в офисите на НАП също няма да работят. Скъсява се и срокът за ползване на данъчна отстъпка.

От 10 до 31 януари е срокът, в който физическите лица, които искат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне трябва да внесат декларация, било по интернет или в офисите на НАП.

От НАП напомнят, че можем да ползваме облекчения върху данъците само, ако сме се издължили към фиска.

До 10 януари няма да функционира и електронното подаване на заявления за регистрация или отписване по ДДС. Това ще става само на хартия в офиси на НАП по регистрация на фирмата.

Едва след 10 януари приходната агенция ще предоставя и резултатите от обработените данни за подадените онлайн уведомления от фирмите за трудови договори

- реклама -