Дамян Илиев, директор на БАБХ пред FN: Ако съдържанието на вносните храни е описано на етикета, няма нарушение. Всичко останало е въпрос на цена

Българската агенция за безопасност на храните ще проверява групи храни за двойни стандарти. България ще проучи опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт при храните.

Чехия, Унгария, Полша и Словакия предвиждат мерки срещу производители на храни, включващи нискокачествени съставки в продукти, предназначени за продажба в по-бедните членки на Общността.

Какви храни ще се проверяват и има ли двоен стандарт за вносните храни у нас, отговорът в специално интервю за Flashnews от директора на БАБХ д-р Дамян Илиев.

damian_ilievД-р Дамян Илиев завършва Висшия ветеринарномедицински институт в София. Работи като ветеринарен лекар в Оряхово и на националните отбори по конен спорт към Българската федерация по конен спорт. Той зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

След като НВМС беше преструктурирана в Българска агенция по безопасност на храните, д-р Илиев поема длъжностите на главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на България.


FN: Ясно ли е кои вносни продукти ще се изследват за двоен стандарт на качеството?

Тепърва ще анализираме кои продукти да проверим, да анализираме има ли сигнали. Трябва ясно да се разбере, че част от нещата имат вързка и с Комисията за защита на потребителите. Трябва съвместни действия в тази насока, за да има ефект от нещата, които ще направим. Ние сме в добри отношения с Чехия и другите страни от Вишеградската четворка.

FN: Същите продукти които са проверени в изследването на страните от Вишеградската четворка ли ще се анализират или не?

images (1)Не само. Пазарът в известна степен е различен. Не всичко, което се продава в Чехия се продава и у нас. В крайна сметка, ако етикетът отговаря на съдържанието, другото е въпрос на цени. Ако отидете в чужбина можете да видите шоколади с 30%, 40 % какао и всеки си избира какво да си купи, според цената и според джоба. Просто нещата са свързани с финансовите възможности на клиентите.

FN: Въпросът е дали един и същ продукт от една марка не се прави с различно качество в зависимост от страната. Да кажем в по-богатите страни като Германия и Франция да е с по-добро качество, а в България да е с по-ниско качество и по-евтини продукти?

1955c2dc7980500c49cea5db3f25f253927a3b01Това ще го проверим, разбира се. Но ако нещата стоят така- нашите търговци са купили евтини продукт и етикетът му е правилен, ние след като го анализираме и установим, че отговаря на това, което е написано, нищо няма какво да направим като орган. Оттам нататък, това е такъв продукт, с такова съдържание. Ако лъжат, е ясно вече, че има нарушение. Ако този пордукт в Германия е същия и по една или друга причина има някаква разлика ние ще разберем. Като изследваме продуктите и ако нямаме капицитет ще ползваме европейски лаборатории. Иначе ще ползваме българска лаборатория. Компромис в изследването, обаче, няма да направим и да допуснем.

e08ff70660f067b13a9ec59a995599f8_XLFN: Имате ли сигнали за обратното движение на стоки с двоен стандарт. Български производители да изнасят стоки с по-добро качество за чужбина и със същата марка да пускат на българския пазар продукта с по-ниско качество?

Нямаме такива сигнали. Под понятието марка хората не разбират, че под тази марка не винаги има само един продукт. Има най-различни продукти. Марката Х произвежда овче сирене, краве сирене, и салами и т.н. Важно е съдържанието на продукта да отговаря на етикета. Ако етикетът е същия в Германия не трябва да има разлика в съдържанието на продукта. Не трябва да се бърка марката с продукта. Говорим за етикета. Ако по някакъв начин, този пордукт е дошъл в България и съдържанието му е различно от германското, и това не е написано и на е ясно за потребителя, това вече е нарушение.

FN: Колко време ще ви отнемат тези изследвания?

Зависи от броя, видовете и рисковете които ще изследваме. Няма конкретен период за завършване на изследването. За такова изследване се изисква време и анализ. Не можем да изслезем с резултати, които да са уязвими.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Министерството на земеделието на Словакия представи резултатите от лабораторни тестове, показващи, че половината от 22 продукта, купени в словашката столица Братислава, се различават по вкус, външен вид и състав от същите продукти, купени в два австрийски града от другата страна на границата.

0000333601-article2Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано – проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на „угаждане“ на местния вкусия и познати рецепи, както и разнообразието от цени.

- реклама -