Дали Арабаджиев-син ще получи по-лека мярка ще зависи от трима лекари от „Пирогов“

Трима доктори – неврохирург, невролог и ренгенолог, да изследват здравословното състояние на Вълчо Арабаджиев, разпореди Апелативният специализиран съд. Експертизата трябва да е готова до 24 януари.

Лекарите, които ще преглеждат сина на хoтелиерите Вълчо и Маринела Арабаджиеви, ще бъде определен от директора на „Пирогов“.

Тричленен състав на съда иска на 25 януари прокуратурата да представи всички разпити по делото. Те са необходими, за да може магистратите да решат окончателно дали Арабаджиев-младши ще остане в ареста или ще бъде пуснат срещу по-лека мярка за неотклонение, както искат адвокатите му.

Младежът е зад решетките вече пети месец, но има здравословни проблеми във връзка с гръбначно заболяване.

В жалбата адвокатите на Арабаджиев са посочили няколко основания да бъде отменена наложената му най-тежка мярка за неотклонение. Според тях той е оставен в ареста без основание и с обвинение за престъпление, което не е извършил, а здравословното му състояние никак не се е подобрило и той продължава да има проблеми с гръбначния стълб. Вчера дори му е извършен преглед от невролог в частен кабинет, резултатите от който бяха прикрепени към делото.

„След като се приема, че състоянието му изисква експертиза, защо тази експертиза не е вече факт? Защо прокуратурата се противопоставяше тя да се назначава“, попита след заседанието адвокат Василев, един от защитниците на Арабаджиев.

В хода на днешното заседание стана ясно, че към делото има прикрепени нови 54 тома с доказателства, с които защитата не се е запознала.

В края на месец август 2018 г. бе извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. На 1 септември заместник-главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов представиха подробности за досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари. В хода на процесуално-следствените действия са иззети суми от 10 млн. лв. Събрани са доказателства срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, за които е издадена Европейска заповед за арест. Тогава бе задържан синът им Вълчо Арабаджиев, който е с повдигнато обвинение за данъчни престъпления и пране на пари.

- реклама -