Цветанов Стоянова ГЕРБ вероизповедания дългове

Дълговете на вероизповеданията ще бъдат отсрочени за 10 години – Видео

Отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще бъдe до 10 години.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на flashnews.

Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го от група народни представители от ГЕРБ. Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г., поясни Цветанов.

Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, каза още Цветанов.

Няма опрощаване на натрупаните задължения към 31.12.2018 г., изтъкна Цветанов. С изменението имамите ще получат спрените заплати и осигуровки и няма да има напрежение, изтъкна той.

Подобна процедура има в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), но оттам не може да се приложи, понеже е за стопански субекти, обясни шефката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова.

За срока на отсрочване тече лихва, НАП ще следи акта, уточни тя.

Тя уточни, че така ще има равнопоставеност, а самата отстрочка ще бъде обезпечена с имоти.

„Обикновено даренията са с конкретна цел и предназначение. Когато влезе в сила новият закон, държавата да плаща заплати и осигуровки на свещенослужителите“, изтъкна тя. Така даденото вероизповедание ще има освободени собствени парични средства, с които ще може да прави вноските по натрупаните задължения, заяви още председателката на бюджетната комисия.

„Във вчерашния ден имах разговор с г-н Марешки. Той каза, че ще трябва да направим един обстоен разговор с парламентарната група. За сряда е определена тази работна среща“, разкри Цветанов по повод решението на Воля.

В сряда на „Воля“ ще да бъде даден отчет на свършеното до момента, както и какво предстои да се свърши за останалата част от мандата. Основните акценти, поставени от „Воля“ са били доходите на хората, образованието и здравеопазването.

- реклама -