НЗОК документ процедури аналитичен направления

Дълговете на НЗОК се увеличават, най-много са парите, дължими за лечение на българи в чужбина

Националната здравноосигурителна каса дължи 285 млн. лв. на чуждестранни институции.

Това е казала заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседанието на надзорниците, състояло се на 17 юни. Стенограмата е публикувана на интернет страницата на НЗОК. Задълженията за една година са се увеличили с повече от 10 млн. лв. През 2016 и 2017 г. на около 600 българи беше отказано да бъдат лекувани в други страни членки на ЕС или пък им бе поискано авансово плащане заради огромните дългове на НЗОК.

Задълженията са основно към Австрия, Великобритания и Германия. За сумата е изготвен график за обслужването и погасяването им.

Просрочените задължения в края на 2018 г. към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина са 135 млн. лв., е посочила Начева. По думите й просрочените задължения ще бъдат изцяло заплатени през 2020 г.

„Преизпълнението на приходите на НЗОК е над 70 млн. лв., допълнително събрани, за което благодарим на Националната агенция по приходите. Това е предпоставка за увеличаване на разходите за лекарства. Основна част от преизпълнението, около 67 млн. лв., е била насочена за плащания на лекарствени продукти за домашно лечение”, казал е още зам.-министърът на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК.

НЗОК има несъбрани вземания в размер на 3 млн. лв.

Парите са дължими от притежатели на разрешителни за употреба, за които са сключени договори за представянето им и не са издължени. Тези вземания трябва да се направят тази година.

- реклама -