праскови

Дългата зима унищожила прасковите и черешите в Южна България

В Южна България има райони със 100% поражения по реколтите от кайсия, праскова, бадем и слива заради ниските температури. Това каза доц. д-р Сава Табаков, преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрния университет в Пловдив във връзка със състоянието на овощните култури в страната в началото на пролетта.

„Снеговалежите не пречат на овощните дървета, проблемът всъщност са температурите. Но засега в повечето райони няма данни за критично ниски температури – около минус 1-2 и 0 градуса, и това не е проблем за овошките, които още не са цъфнали. Проблемът ще бъде, когато спрат валежите и времето се изясни, но кога ще стане това и дали ще доведе до голямо понижение на температурите не може да се каже. Вероятно в различните региони ще бъде различно. Но засега няма проблем, като изключим, че в голяма част от Южна България костилковите овощни видове бяха засегнати от студа около 1-ви март. Има райони със 100% поражения по кайсия, праскова, бадем, слива – доста лошо е положението още оттогава. И, така да се каже, то дори не остана какво да мръзне“, каза още доц. Табаков и уточни, че е нормално това да се случва в началото на април.

В Северна България овошките са оцелели

„Най-голяма реколта очакваме от черешите, крушите и ябълките, както и от сливите в Северна България, тъй като в повечето райони там са издържали на студовете, понеже още не са имали развитие. Но е трудно да се каже със сигурност, защото докато не се приберат плодовете от дърветата, всичко може да се случи. Това е земеделието – няма гаранции, че няма да има повече студове и т.н. и т.н.“, обясни още той.

източник: Агенция Фокус

- реклама -