Дълга ваканция: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната

Дълга ваканция: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина, предава БНР.

Така почивните дни за учениците в

началото на следващия месец ще бъдат общо шест – от 1 до 6 май включително.

По-рано през деня стан ясно, че МОН е напът да обяви 2 май за неучебен ден в цялата страна. Има възможност Министерството на образованието и науката да обяви

2 май за неучебен ден в цялата страна.

Това заяви ресорният служебен министър Галин Цоков в Пловдив, където присъства на промоцията на абсолвентите от бакалавърските и магистърските програми на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

По думите му в момента се правят анализи,

след които ще се получи пълната картина за страната и най-късно в утрешния ден ще бъде обявено дали 2 май ще бъде неучебен. На базата на анализите в момента говорим с родителски, работодателски организации и синдикати, за да вземем най-вярното решение, каза още министър Цоков.

Според него има възможност издадените

вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат.

Министър Цоков пожела на абсолвентите от Педагогически факултет на Пловдивския университет да бъдат настойчиви, упорити и успешни специалисти, защото по думите му обществото

и България имат нужда от тях.

Още преди ден редица кметовете в страната обявиха 2 май за неучебен ден. И така децата ще може да си починат и да се заредят с нови сили за учене.

Тази година Великден съвпада с 6 май – Гергьовден

– Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май – Ден на труда е официален почивен ден. И от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден. По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено