Ченалова
сн. БГНЕС

Дадоха Румяна Ченалова на съд за престъпление по служба

Специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура предаде на съд бившата съдийка Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление.

Като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци“ срещу Националната електрическа компания, Ченалова е наложила запор на 6,3 млн. лв. на държавната компания.

По този казус Ченалова беше обявена за издирване, задържана и по-късно пусната от съда през април 2015 година.

Предстои насрочване на делото в Софийски градски съд

Според събраните доказателства целта на Ченалова е набавила имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция на „Обединени Енергийни търговци“.

От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество – да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба, както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

От прокуратурата се мотивират още, че с действията си съдия Ченалова е спомогнала за сериозното разколебаване на „дори и незначителното доверие на обществото в  Съдебната власт“.

- реклама -