Ивица Дачич

Дачич е извикал българския посланик в Белград, настоява да проявяваме разбиране по сръбската позиция за Косово

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич продължи с нови провокации спрямо страната ни. След като вчера сутринта отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов, снощи той е извикал управляващият дипломатическата ни мисия в Белград на разговор в министерството.

„Като съседна на България държава ние искаме добри, приятелски и съюзнически отношения. Това означава високо ниво на разбиране по най-значимите интереси на двете държави и двата народа. Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос и сръбския народ. Това изявление на българския премиер, не се отнася за квотота за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия„, каза Дачич пред държавната агенция Танюг. „Поради тази причина подобни изявления трябва да бъдят точни, защото не е вярно, че целият ЕС има една и обща позиция по отношение на независимостта на Косово“, каза още той.

„Позицията /на ЕС за Косово, бел.ред./ е неутрална и поради тази причина в документите на ЕС има звездичка и пояснение. Всички служители на ЕС са длъжни да зачитат това, без значение дали това са държави, които са признали Косово или не. Няма значение дали става въпрос за Борел или Борисов. Или пък става въпрос за погрешна интерпретация, за неговата, или за моята декларация. Поради тази причина извикването на управляващия посолството на България на разговор в МВнР има за цел да премахне всякакво недоразумение и в приятелски дух да продължим сътрудничеството с благодарност за българската подкрепа за европейската интеграция на Сърбия“, каза още Ивица Дачич.

Припомняме, че дългогодишният говорител на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Ивица Дачич отправи груби нападки срещу България и Бойко Борисов. Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел“. Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на ЕС била, че Косово не е независимо“. Това обаче не е истина. Общо 23 държави на ЕС вече са признали независимостта на Косово.

Само няколко часа след скандалното изявление на Дачич по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева бе съобщено, че посланикът на Сърбия в България ще бъде извикан в понеделник в МВнР.

- реклама -