Да теглим или да не теглим кредити и очаква ли се скок на лихвите

Да теглим или да не теглим кредити и очаква ли се скок на лихвите.

БНБ може да охлади кредитирането при нужда.

Това е възможен сценарий според гуверньора Димитър Радев.

Статистиката на централната банка показва, че за последните няколко месеца лихвите у нас са около 2,5%. За сравнение –  в еврозоната средната лихва по ипотеките е почти два пъти по-висока – 4,5%.

Изтеглените кредити в България по данни на централната банка са на стойност 20 милиарда лева. А спестяванията – над 78 милиарда лева. Това прави банките свръхликвидни, казват експерти.

200 000 кредита, с които 200 000 домакинства са купили или ремонтирали своя дом. Това са ипотеките у нас за 20 милиарда лева, показват данните от търговските банки.

Ако кредитът е например 100 000 лева, месечната вноска е 490 лева. Сумата е по-ниска от наема, което домакинство би плащало в по-голям град, пресмятат кредитни консултанти. Опасенията са, че лихвите по ипотеките може плавно да тръгнат нагоре.

Експерти не очакват драстичен скок при лихвите по кредитите тази година. Средно се очаква заемите да се оскъпят между 0,1 и 0,5%.

Средните лихви на пазара са около 2,2% и 2,8%. Изчисляваме с колко ще се оскъпи заемът, ако лихвата нарасне с 1%

„Средният заем за страната е 200 000 лева и лихва 2,5%, вноската излиза около 790-800 лева. Ако лихвата се увеличи и стигне 3,5, тогава вноската скача със 100 лева нагоре. За големите градове София, Варна, Бургас трябва да се има предвид, че кредит от 200 000 лева не е за нашите пазари тогава разликата ще бъде 100 евро или 200 лева“, каза Елена Михайлова – кредитен експерт.

От БНБ казват, че силният растеж на жилищните кредити се запазва. И гуверньорът Димитър Радев смята, че това може да повиши задлъжнялостта на домакинствата.

„Това може да наложи прилагането на допълнителни мерки от страна на БНБ през 2024 г., като например налагането на системно ниво на изисквания към кредитополучателите, които банките да са задължени да прилагат при отпускането на кредити за домакинствата.“

Финансовите специалисти съветват хората да не теглят кредити, които ще тежат на семейния бюджет и да имат спестени поне 20% от стойността на заема като самоучастие.

Източник: novini.bg

- реклама -