Студентски град

Да се забрани на университетите да дават свои бази за чалготеки в Студентски град, настояват майки

Държавните университети да прекратят практиката да отдават под наем свои бази за дискотеки и питейни заведения.

За това настояват от сдружението „Майки срещу насилието в Студентски град“.

„Крайно време е просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, защото тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото поколение“, категорични са те.

Според одит на образователното министерство в Студентски град има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове

Рекордьор в развиване на тази търговска дейност е именно УНСС, за чиито нов корпус вчера правителството отпусна допълнителен трансфер в размер 7,5 млн лева.

Икономическият ВУЗ е дал 11 свои имота на собственици на нощни заведения.

„Най-фрапиращ, разбира се, е случаят с бившият Студентски стол № 33, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека /„Клуб 33″/. Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях“, допълват от Сдружението на майките срещу насилието.

Затова те настояват просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите.

„Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми. В тази връзка ще искаме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове“, посочват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно събрание да гласуват още в близките месеци и поправки в Закона за висшето образование, които да пресекат рентиерската дейност на ректорите на държавните университети.

„Изключително срамно и обидно е, че ректори на престижни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга култура и нощния живот. Ректорското ръководство на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, каквото безспорно е УНСС, очевидно е забравило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга ценностите са едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход“, посочват още майките.

- реклама -