мандати

Няма да има ръчно преброяване от машинното гласуване на евровота

Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване на изборите за европейски парламент на 26 май.

„В края на изборния ден няма да се прави такова преброяване. Но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната избирателна комисия. Ако има разминаване или съмнения в резултатите от машинното гласуване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване“, обясни Таня Цанева, един от говорителите на ЦИК.

Тя подчерта, че комисията обмисля на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласуване.

Всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7 до 20 ч. в неделя, разпореди ЦИК. Устройствата трябва да бъдат с покрити обективи.

До 25 май партиите могат да регистрират в РИК застъпници. До момента ЦИК е регистрирала 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации. Отказ е получила фондация, която по закон няма право да регистрира наблюдатели.

Постъпили са 60 сигнала и 26 жалби. ЦИК е одобрила 84 договора за общо 569 000 лв. за медийни пакети.

Относно писмото на омбудсмана Мая Манолова за контролно преброяване на разписките от машинното гласуване говорителят на ЦИК Таня Цанева отговори, че такова може да бъде направено от РИК. “Обмисляме вариант за следващи избори да се направи такова преброяване или във всички избори, или да се направи проверка на случаен принцип”, каза Цанева.

Вече са доставени бюлетините за всички секции в чужбина.

Цанева изрази притеснение, че все още избирателите не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината и в ЦИК постъпвали такива въпроси. Затова тя напомни, че избирателят трябва да попълни първо вота си в квадратчетата, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция в кръгчетата за кандидат от съответната листа. Важно е да даде бюлетината си за втори печат, след като гласува, защото иначе тя ще е недействителна.

- реклама -