Да самокатастрофираш в дупка на магистралата и да обориш глобата на КАТ – мисия възможна. Пред FN Димо Господинов

Според официалната статистика много малък процент от катастрофите у нас се дължат на неравности по пътищата. Обичайна практика при ПТП заради дупка шофьорът да получи наказателно постановление заради шофиране с несъобразена скорост. Глобата за това може да бъде и 10 лв., но ако шофьорът успее да стигне до отмяна на наказателното постановление – може да съди след това стопанина на пътя.

Димо Господинов разказва пред FN как получи съдебно решение в своя полза в един такъв казус: 

– Как се стигна до катастрофата? 

– През август 2017 г отивах да помогна на мои приятели, които 2 пъти пукаха гума на АМ „Тракия“. След първото пукане и смяна на гума бяха останали без резервна. Аз пътувах от Стара Загора, за да им закарам резервна гума. Всичко това се случва около 1 през нощта. Табелата за отбивката, на която трябваше да завия беше скрита зад храсти и я видях в последния момент. Наложи се да намаля скоростта по-рязко, за да вляза в отбивката. Усетих, че колата минава през някаква неравност и загубих управление над автомобила. Не можех да завия повече и продължих направо. Минах през мантинелата и колата се обърна на една страна.

За щастие не пострадах, но колата беше доста потрошена. Аз не знаех защо се случи всичко това, но когато излязох от колата и се върнах към отбивката видях дупката на пътя. За да се разбере колко е голяма едното от момчетата стъпи в нея. И е точно на тесния участък в самия завой на излизане от магистралата.

– Как реагираха полицаите, когато дойдоха?

Казаха, че катастрофата е заради несъобразена скорост, а не заради дупката на пътя. Аз поисках от тях да запишат в протокола, че е имало дупка на пътя. Те ми казаха – съжаляваме, но е заради несъобразена скорост. Как мога да съобразя скросотта си с неща, които не виждам. Нямаше ограничение на скоростта заради евентуални неравности.

Аз още в протокола, който ми съставиха написах, че не са искали да отразят дупката на пътя.

– Каква санкция ти наложиха?

– 10 и 20 лева. Наложиха ми минимална санкция, вероятно, за да не си губя времето на обжалвам и да не съдя и АПИ. Защото ако признаех, че съм карал с несъобразена скорост, нямаше да мога да съдя АПИ.

Пловдивската полиция трябваше да ми връчи чрез СДВР наказателното постановление. Ходих няколко пъти в СДВР да питам какво става. И така година след катастрофата го получих. Веднага го обжалвах.

– Успя ли да пребориш системата и да докажеш, че неравност на пътя е причина за катастрофата?

– Районният съд Пловдив отмени наказателното постановление. Представих като доказателства снимките, които направихме, както и свидетелските показания на едното от момчетата, които ме чакаха да им закарам резервната гума.

В постановлението на съда е записано, че няма никакво доказателство да съм карал с несъобразена скорост. А даже, че има доказателства, че причина за ПТП-то е неравност на пътя.

– Сега ще съдиш ли АПИ?

Да, определено ще съдя АПИ за вреди. Затова ми беше важно да се отмени наказателното постановление за несъобразената скорост. Сега вече мога да заведа дело срещу пътната агенция и да си търся правата. Защото не е нормално пътните знаци да са скрити зад храсти на магистралата. Нито коли да се обръщат по пътищата заради дупки, които според пътна полиция трябвало било да предположим, че може да са там. За щастие в моята катастрофа има само материални щети, ами ако беше станало нещо по-страшно? Всеки ден по пътищата на България умират хора в катастрофи.

- реклама -