жени, жените, работа

Да преминем ли към 4-дневна работна седмица? Ето как върви експериментът във Великобритания

Да преминем ли към 4-дневна работна седмица? Ето как върви експериментът във Великобритания

4-дневната работна седмица масово навлиза в Обединеното кралство и британското правителство заплаши, че ще промени законодателството, за да бъде спряно прилагането ѝ поне в държавната и общинска администрация, предава Нова тв.

Макар да не е официално въведена,

4-дневната работна седмица става все по-популярна в Англия.

Тласък на идеята да се прекарва по-малко време в офиса даде пандемията, но също и един експеримент преди година.

В него се включиха 61 компании, които

разрешиха за шест месеца на служителите си да работят само 80% от договореното време,

но да получават пълно заплащане. Целта бе да се разбере дали производителността им ще спадне.

Пустеещи офис сгради, празни стоянки за велосипеди и спирки пред гарите. Така изглеждат петъците

в доста английски градове след въвеждането на 4-дневна седмица от някои компании на Острова.

„Ключова част на този модел е, че в замяна на подарения почивен ден, хората са готови да концентрират цялата си продуктивност в четири дни.

Но дори да прекарват по-малко време на служебното си място, това съвсем не означава, че вършат по-малко работа.

Тайната подправка се нарича реорганизиране на работата,

премахване на онези дейности, които са най-непродуктивни.

На първо място това са заседанията.

Повечето компании намаляват тяхната честота и продължителност, както и броя на присъстващите.

Време може да се пести и като изпращате съобщения на колеги, вместо да им се обаждате

по телефона, тъй като това неизбежно включва и социални разговори.

Оказва се, че при четиридневната работна седмица хората започват да преместват личните си задачи, като посещения при лекар в почивен ден.

Да, вярно е, че темпото на работа в офиса се повишава. Но както ми каза един служител: „Нека бъдем честни, сега се мотая по-малко и не гледам Facebook, както правех преди”, разказва професор Джулиет Шор.

Той е част от екипа, оценявал експеримента с 4-дневната работна седмица, и казва, че ползите са големи. Не така обаче мислят политиците, особено за по-кратко работещите чиновници.

„Това доведе до намаляване на услугите за хората и увеличаване на разходите. И въпреки това, миналата седмица либералдемократите решиха да удължат този експеримент с още една година.

Защо? Защото служителите им били по-щастливи! И сега синдикатите настояват четиридневната работна седмица да обхване целия обществен сектор, нещо, което според Съюза на данъкоплатците ще струва 30 милиарда паунда. Искам да попитам дали министър-председателят е съгласен с мен, че публичният сектор е тук, за да служи на обществото и това, което правят либералдемократите не работи?”, пита депутат Антъни Браун.

И докато политиците недоволстват, местната власт в област Южен Кеймбриджшър внедри 4-дневната работна седмица за общинската си администрация преди година.700 чиновници и дори събирачите на боклук вече работят с ден по-малко. Така се увеличил и интересът към професиите им.

„Наистина е редно държавните служители да се съсредоточат върху предоставянето на услуги за обществото и данъкоплатците. Тревожно е да разбера, че общинският съвет в Южен Кеймбриджшър не прави това.

Както разбрах, те са намалили работното време на своите служители, което увеличава разходите на хората. Настоятелно призовавам съвета да преразгледа решението си, защото жителите и избирателите в Южен Кеймбриджшър определено заслужават нещо по-добро”, заяви премиерът Риши Сунак.

Докато правителството се готви да забрани със закон на чиновниците да работят по-малко, в редица обяви за работа в частния сектор 4-дневната седмица вече официално се рекламира.

- реклама -