Да купиш готов бизнес? Как да преценим струва ли си?

Инвестиционният банкер Калоян Кирилов споделя някои от ключовите моменти, когато купуваш готов бизнес.

Да закупите готов бизнес е голяма стъпка. Не само от финансова гледна точка, но и като отговорност, която поемате пред себе си, семейството а и съдружниците, ако имате такива.

Има голямо значение дали досега сте били мениджър и искате да се занимавате със свой собствен бизнес вече или имате свой собствен бизнес и сега искате да придобиете друг, готов и работещ.

Какво да направите в такъв момент.

На теория е лесно. Има си книги за това как да оцените един бизнес, финансови модели, правни стъпки и.т.н. Но това е лесната, технически част.

По-важното е да си отговорите на следните въпроси:

  • Какво ще правя с този бизнес от финансова гледна точка?

Обикновено един бизнес се оценява на базата на историческите си резултати до момента. Това е лесната част, защото всеки един финансов консултант ще ви помогне. За вас е по-важно да прецените какво следва от тук нататък. Вие какви възможности виждате за развитие и растеж на бизнеса. Ако не можете да добавите нещо, към бизнеса, което би го направил по-печеливш, то тогава за какво го купувате. Всеки един нов купувач би развивал бизнеса по различен начин и поради тази причина той би имал различна стойност в неговите очи. Ето защо цената, която всеки един купувач би платил може да се различава съществено.

  • Как да си калкулирам рисковете при покупката на един бизнес?

По-високия риск изисква и по-висока степен на възвращаемост. Хубавата част е, че голяма част от рисковете обикновено са с краткосрочен хоризонт. Т.е. биха се проявили в първата година от придобиването. Ако се запознаете предварително с тези рискове то по-лесно ще можете да се подготвите за тях и да ги намалите в известна степен.

  • Колко мога да си позволя да инвестирам?

Тук има съществена разлика между тези, които купуват за първи път и серийните инвеститори. Ако го правите за първи път е нормално да сте по-притеснен и по-консервативен в подхода си. Така сам бихте ограничили размера на компанията, която бихте купили. Серийните инвеститори се чувстват по-уверени и знаят, че една сделка за 10 милиона може да се направи дори само с 2-3 милиона собствени пари. Те са готови да направят и по-големи сделки стига да им харесва възможността.

  • Много е важно как ще структурирате сделката

от гледната точка на паричен поток, за да не се окаже скоро след сделката, че не сте си преценили правилно нещата. И най-бързата кола няма да може да завърши състезанието ако й свърши горивото, т.е. кеша. Особено в днешни времена, когато кеша става още по-ценен.

  • Ясно е, че ако вие за първи път ще купувате бизнес

е добре да не го правите сами, а да потърсите помощ. Било то професионална или от хора минали по този път. Ако все пак не сте имали бизнес досега, може би е добра идея да опитате със закупуването на франчайз бизнес. Там рисковете са по-малки, защото има определени правила, които да следвате.

- реклама -