модата
Снимка: Pixabay

Да бъдеш модел по време на месеца на модата

Във вторник, 3 октомври, приключи месецът на модата, на който бяха представени колекциите „Пролет/Лято 2018“ и някои определено си взимат дълбока глътка въздух.

Последните четири седмици бяха изключително тежки за армията от модели, която буквално прехвърчаше от град на град, подложена на безкрайно разпределение в екипи, проби на дрехи и участия в множество ревюта. Всичко това в името на модата.

модата
Снимка: Pixabay

Тези събития винаги са бляскави и как биха могли да не са, след като моделите са облечени в дрехи, чиито цени в магазините ще възлизат на хиляди евро.

Както всяка друга професия, и тази има своите странности

Доброто физическо състояние на манекенките е на първо място в листата със задължения преди месеца на модата.

Ето как няколко световноизвестни модели коментират предимствата и недостатъците на модния подиум по време на най-натоварения си месец в годината.

Подготовка

За Ем Аруда, която е взела участие в 37 модни дефилета само този сезон, подготовката започва поне две седмици по-рано с тренировки във фитнеса няколко пъти седмично. Тя споделя, че с наближаването на месеца на модата, менюто й става по-здравословно, но е предизвикателство заради страстта й към сладкото.

Освен организацията в хранителния режим, моделите и техните агенции правят сложен график на чии подиуми ще дефилират и към кои градове да се съсредоточат.

Какво всъщност представляват кастинга за модели?

Преди програмата да започне, дизайнерите канят моделите да се срещнат и евентуално да бъдат избрани да представят колекциите им. Според Анабел Лонгден групирането понякога може да бъде пълен хаос, със стотици момичета и без схема за поява на модния подиум.

модата
Снимка: Pixabay

Аруда разказва как протичат кастингите:

„Обуваш високи токове, заставаш в редицата от момичета, обикновено дефилираш, правят ти снимки. Понякога, ако те харесат, взимат мерките на тялото ти и те обличат в дрехи от новите им колекции. Опитват се да те опознаят малко по-добре, като например откъде си, твоята възраст, що за човек си.“

Присъствайки на множество кастинги, момичетата стават все по-популярни и дизайнерите предварително имат идея кои модели да представят линиите им.

 Същността на модното ревю

„Спомням си, че бях паникьосана, защото никога преди това не бях обувала обувки на висок ток, но адреналинът и вълнението ми дадоха сили да го направя“, спомня си Лара Мълън за своето първо шоу.

Аруда пък изпраща снимките от първото си ревю на всички свои близки.

Днес момичетата се впечатляват от усещането стотици погледи да бъдат приковани върху тях.

Превръщането на провала в успех

Разбира се, не всеки кастинг води до наемане, затова моделите трябва да притежават желязна твърдост и да не приемат отказа лично. Често най-успелите момичета са тези, които успяват да вземат разочарованието и да го превърнат в перспектива.

модата
Снимка: Pixabay

„Сред най-лошите моменти е да бъдеш отхвърлен за шоу, което наистина желаеш. Просто си спомням, че няма нищо нередно с мен и може би са махнали съответния тоалет от ревюто, или просто не пасвам на тематиката тази година“, обяснява Аруда.

„Опитвам се да гледам на живота по-мащабно. Щастлива ли съм? Здрава ли съм? Имам ли покрив над главата си? Светът навън е голям, а ревютата са просто малка част“, допълва Мълър.

View this post on Instagram

Thanks @Zara for a great week 😁

A post shared by Lara Mullen (@lara_mullen) on

Да спечелиш играта на улицата с комфорт

Разбира се, моделите по своето естество изглеждат зашеметяващо дори в най-широкия пуловер и печелят вниманието на фотографите, дори когато се появят на улицата или летището с удобни дрехи.

View this post on Instagram

Street styling 🔸🦊🏀

A post shared by Annabel (@annabellongden) on

„Дънки, тениска, хубаво сако и декоративна чантичка в допълнение и проблемът е решен“, това е простата философия на Мълън за градска визия. Моделът разказва, че винаги взима повече от необходимите й за модния сезон дрехи и се нуждае от няколко чифта ръце, които да й помогнат с багажа.

Оказва се, че да бъдеш модел по време на модния сезон не е толкова лесно, колкото изглежда. Момичетата са подложени на изпитание във всички аспекти – спазването на хранителен режим, усилените тренировки, вероятността да бъдат извадени от ревюто в последния момент. А появата им на подиума често се превръща в медийна сензация.

 

- реклама -