д-р Янев Босилеград задържани сънародници

Д-р Янев, който беше задържан в Босилеград: 10 000 българи в района умират, заради липса на здравеопазване

Около 10 хил. българи в района на Босилеград умират, защото там няма здравеопазване.

Това каза един от задържаните в Босилеград български лекари по време на хуманитарна акция в КИЦ-Босилеград– д-р Валентин Янев.

Това, което се случи с нас на 10 ноември, се оказа тест. Ако ни бяха оставили да си свършим работата, щяхме да го направим, да пием по една бира и да се приберем. Но сценария го писаха те, а ще се окаже лош сценарий, защото си подпалиха чергата. Това са 400 души – там е драма, тези хора бавно намаляват и измират. Явно трябва да се случи нещо лошо и страшно, за да може обществото да обърне внимание – хиляди души в този край умират, защото там няма здравеопазване. Работил съм 40 г. като лекар, бил съм на всякакви места, но се ужасих какво видях там.

Това население е оставено без специализирана лекарска помощ – наблягам на специалисти. Има общопрактикуващи лекари и те си вършат работата, но няма специалисти. И хиляди хора са принудени да живеят така – кой, както може. Спасяват се както могат – едни отиват навътре в Сърбия, други се обръщат към България, а тези, които нямат пари и средства, си остават там и измират“, каза още той.

Д-р Янев обясни, че тримата лекари са получили покана от Културния информационен център на българите в Босилеград.

И отидохме с колегите, като мислехме, че ще поработим, но срещнахме една много добре координирана акция – много добра акция между всички, които успяха да провалят тази хуманитарна мисия. Като стигнахме, имаше около 40-50 души, дошли от Босилеград и околните села, започнахме да работим, но много скоро започна акцията и минахме в режим на обяснение. Беше ми заявено, че от 2016 г. законите на Република Сърбия са променени и това, което аз правя, е нерегламентирана медицинска помощ. Но ако наистина медицинската помощ беше нерегламентирана, сега нямаше да съм тук“.

Той обясни, че лекарите не са имали документи и печати, а са отишли само да помогнат на хората, да ги прегледат, да им поставят диагноза и да им дадат съвет какво да правят оттук нататък. Не може да става въпрос за нерегламентирана помощ.

Не задържането беше най-страшното. Най-страшното е, че докато нас ни унижаваха и ни разпитваха горе, полицията долу е влизала в салоните, където са пациентите, и започва да изисква техните лични данни, за да разбере кои са се осмелили да поискат помощ от български лекари. Това беше осуетено от една жена, която се е изправила и е заявила, че няма да им даде личната си карта. Окуражени от това нещо, другите хора заемат същата позиция. И опасявайки се от голям сблъсък, полицията се оттеглила. Това е по-страшно от нашето задържане, това е полицейщина“, каза още д-р Янев.

- реклама -