Д-р Свилен Кънев, старши софтуерен инженер в Google, е носителят на „Джон Атанасов“ за 2019г.

Д-р Свилен Кънев, доктор по компютърни науки, Харвард, САЩ, е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ за 2019 гoдина. Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер. Автор е на десетки публикации в най-престижните конференции в областта.

От 2014 насам, д-р Кънев се концентрира върху оптимизацията на мащабни компютърни системи.

 

Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на съвременните процесори – с около 30%. През 2019, почти всеки голям оператор на центрове за данни има публично обявени планове за хардуер, който подобрява datacenter tax.

Пред гостите на церемонията президентът Румен Радев открои обществената значимост на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, много от тях подкрепени с патенти.

 

„Във вашите забележителни научни разработки прозира стремежът работата ви да бъде в служба на хората и на обществото. Прави впечатление, че в болшинството от тези разработки се акцентира върху стимулиране на предприемаческата активност и то с отворен код, даващ възможност за разширяване на бъдещи нови бизнес начинания“, подчерта Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че все повече научни постижения и приложни разработки на младите български изследователи ще служат на нашето общество и неговото бъдеще.

Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р инж. Светлин Пенков – доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургски университет, Шотландия, Великобритания. Научно-изследователската му дейност е с фокус върху задачи за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функции като планиране, използване на причинно следствени връзки и взаимодействие с околната среда и други агенти в нея. Той е част от екипа на FiveAI – най-големия стартъп за автономни коли във Великобритания, където 2 години ръководи екипа, разработващ модели за предвиждане на поведението на останалите участници в движението – автомобили управлявани от хора, велосипедисти и пешеходци. От м. август 2019 г. той стартира същата дейност в България, където се връща, за да работи.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”.

Като старт на нова категория „Вдъхновител и създател на таланти“ за първа година с грамота беше отличен преподавател, вдъхновител и създател на над 1 900 състезателя.

Държавният глава награди д-р Бисерка Йовчева, главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Тя е доктор по методика на преподаването по информатика. Бисерка Йовчева също така е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В Школа „А & Б“ в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна – дистанционно и на място. Учениците от школата са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания.

- реклама -