сн. БГНЕС

Д-р Стойчо Кацаров: Не може да се откриват COVID отделения, след като няма персонал

„Не може да сключиш договор с НЗОК, ако нямаш хора, които да лекуват. Загадка е как се откриват COVID отделения, след като няма персонал.“ Това д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По случая с двамата починали на стълбите пациенти в Пловдив д-р Кацаров каза, че ако това е  изолиран случай на фона на всеобщ лесен достъп до медицина, причината трябва да се търси в ръководството на болницата. „Но това не е изолиран случай. Има общ симптом – няма легла. Това е на фона на данните на НЗОК за 60% свободни легла.“, каза д-р Стойчо Кацаров пред БТВ във връзка със смъртта на двама пациенти на стълбите на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

По думите му има една шепа хора, които са претоварени заради коронавирус, а друга, която в момента не работи.

„Има системен проблем и ако той не бъде решен, тези случаи ще продължат. Ако ние обвиним защо някой там не е слезнал по стълбите, това не е решение. Това са плодовете на грешни политики, водени години наред. Аз виждам една зле управлявана по социалистически здравна система. Вие знаете за здравната карта, медицинските стандарти… Имаме нова ситуация – нараснала потребност от определен вид помощ и здравната система не може да задоволи нуждите“, отбеляза д-р Кацаров.

- реклама -