Д-р Спас Спасков обясни защо се увеличават заразени с COVID-19 у нас

„Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус. По-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше преди, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция например.“ Това обясни доц. д-р Спас Спасков в „Денят започва“ по БНТ.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

Трябва да се подобри комуникацията между отделните звена на системата – лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.

Според бившия шеф на Пирогов е необходим резерв от маски и други предпазни материали, а не снабдяване ден за ден.

Доц. Спасков очаквам пик на COVID-19 през есента, когато голяма част от хроничните заболявания ще се отключат.

„Болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване“, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

- реклама -