Д-р Симидчиев: Бустерната доза е важна срещу Омикрон

Трета доза би могла да ни предпази от новия вариант на коронавируса. Това заяви д-р Александър Симидчиев пред БТВ.

Според него ваксините вероятно няма да спрат да действат, просто ще са с по-ниско ниво на защита, затова е важен бустерът.

По думите на д-р Симидчиев единственото ясно е, че този вариант е много по-заразен, но ако се докаже, че протича лека и измести „Делта“ варианта, това ще позитивно.

„Засега обаче всичко е в сферата на хипотезите, но не бива да има място за паника. Ако маските се носят правилно, до 40% намалява рискът от заразяване“, добави медикът.

Д-р Симидчиев обясни, че ЮАР е благоприятно място за развитие на нови мутации на вируса, защото има голямо население, ниско ниво на ваксинация и много хора с компрометирана имунна система.

В сравнение обаче там са имунизирани 30%, а у нас 25.

Депутатите от 47-ото Народно събрание положиха клетва вчера, като част от тях и официалните гости бойкотираха противоепидемичните мерки и не носеха маски.

Според д-р Симидчиев е редно в сградата да се влиза със зелен сертификат. „Ясно е, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат.

Според заповед на здравния министър за всички обществени сгради се изисква такъв, значи би трябвало и за сградата на НС да е валидно това правило“, каза той.

Депутатът отрече да е искал да става здравен министър, но ако му се предложи да е председател на здравната комисия, няма да откаже.

- реклама -