електронни рецепти
сн. БГНЕС

Д-р Румяна Балтаджиева пред FN: Властите трябва да предвидят какво се случва с електронните рецепти при срив на системата

С идването на служебната власт в държавата, наред с останалите промени, станахме свидетели и на две важни неща в здравеопазването. Едното – възрастните хора и пациентите ще се ваксинират приоритетно от понеделник до петък. А, хартиените рецепти, които трябваше да останат в историята от 1 юни ще продължат да важат още известно време.

Как гледат на всичко това онези, към които се обръщаме най-често при здравен проблем – общопрактивкуващите лекари? Въпросите си зададохме към д-р Румяна Балтаджиева – джипи със столична практика.

Как гледате на промяната в имунизационния план, който вади на преден план ваксинацията на хората над 60? Приемате ли формулировката, че на практика това закрива зелените коридори?

– Първо искам да приветствам новия начин, по който ние личните лекари ще можем да получаваме ваксините. Надявам се наистина той да бъде улеснен и работещ, за да не ставаме повече свидетели на сцени, в които „медици се бият за ваксини“. Не мисля, че някъде в света е имало подобно нещо. Всъщност истината е, че ние очаквахме малко по-голямо облекчение и доставките да се правят директно до лекарските кабинети – така ние ще имаме повече време да имунизираме. Но и логистичните пунктове са някакъв вид решение.

Колкото до приоритетното ваксиниране на възрастното население, наистина се забелязваше една тенденция неговата имунизация да отива на по-заден план. Разбира се много е трудно да се взима решение, когато то касае човешки животи. Но, аз например не виждах логика в това млади хора, които работят хоум офис и спокойно могат да го правят още няколко месеца, да бъдат ваксинирани, а пенсионерите, които нито имат сили да висят по опашки по зелени коридори не. Нека малко сега се даде приоритет и на тяхната ваксинация, а след това може отново да се смени тактиката. Да търсим някакъв баланс, за да няма ощетени.

Но, казват, че имало много ваксини и нямало логика имунизацията на хората под 60 да се ограничава само в 3 дни?

– Аз смятам, че медицинското съсловие дава всичко по силите си, за да се поставят възможно най-много ваксини за възможно най-кратки срокове. Но, никога не бива да се забравя и човешкия фактор тук. Освен самото инжектиране на избраната ваксина, поставянето й е съпътствано с една документална дейност – част от нея видима за пациентите, но друга не. Затова ваксини може да има, но има ли кой да ги поставя? Това отнема време. Както вече казах – нека да дадем приоритетност на нашите родители, баби и дядовци да се имунизират, те също имат нужда от нормалност в живота. Пък след месец, два може отново да се променят правилата.

Доволна ли сте от отлагането на електронните рецепти?

– Аз наистина не виждам смисъл и логика в това. И веднага казвам защо – медикаменти ще могат да се изписват и на хартиена рецепта и след 1-ви юни, но до колкото разбрах лекарствата, които се покриват от НЗОК задължително ще трябва да са на електронна рецепта след тази дата. Лично аз не познавам колега, който да няма сред пациентите такива, които са на реимбурсирано лечение. Обикновено тези пациенти са на такава терапия, която не трябва да се прекъсва, а в някои от случаите оставането на ден, два, седмица без лекарството може да има фатален изход. Какво правят пациентите на такова лечение, чиито общопрактикуващ лекар не е готов да му издаде електронна рецепта – търси се негов колега да свърши услугата ли? И кой го търси – лекаря или пациента ще има ангажимент да намери начин да се издаде електронната рецепта. Това създава един много неприятен момент, в който потърпевши в случая са най-важните – нашите болни пациенти. В голям процент тук става дума за хора в златната възраст, които нито могат да си позволят да купят сами лекарствата си, нито да обикалят безкрайно в търсене кой да им издаде рецептата.

Да, но отново се оказва, че не всички лекари и здравни заведения имат готовност да издават електронните рецепти. Има ли отпор в гилдията ви?

Отпор не смятам, че има. Но има колеги със стара техника, която не може да съпортне софтуеъра според мен. Отделно са тези, които нямат договор с НЗОК и трябва сами да си заплатят разходите. Във времето в което живеем и разчитаме изцяло на компютри не бива да забравяме, че понякога електрониката може да ни изиграе лоша шега. Мои колеги с право повдигнаха въпросите какво ще правим ако по някаква причина този облак, на който ще се съдържа информацията се срине? Имаме ли вариант Б? Не трябва ли да се предвиди все пак възможността при екстрени ситуации да важат и хартиените рецепти, а при отстраняването на възникналите проблеми данните да бъдат въвеждани в пациентското досие там със задна дата. Аз лично разчитам, че ще има кой да ни чуе за да бъде направена системата системата малко по-отворена и гъвкава и най-вече да имаме подсигурен вариант Б.

Искам да кажа и още нещо важно – много мои пациенти например смятат, че аз мога да им издам рецептата електронно без да дойдат на преглед, някои дори настояват затова. И смятам, че това би довело до някакъв конфликт между медици и пациенти, ако на хората не бъде ясно казано, че липсата на физическа рецепта не означава липса на физическо присъствие в кабинета на общопрактикуващия им лекар.

- реклама -