д-р Рада Прокопова, коронавирус, сърце, симтоми, лечение
Снимка: БГНЕС

Д-р Рада Прокопова: COVID-19 не обича сърцето

Коронавирусът не обича много сърцето, за разлика от други вируси, които обичат сърдечния мускул и миокардитите.

Това каза в интервю за БГНЕС д-р Рада Прокопова, която е началник на отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

„Ковид инфекцията е свързана с изключително висок риск от тромбози, което определя и голямо засягане на съдовете. А когато са засегнати съдовете, всички органи и системи страдат“, посочи тя.

Началникът на кардиологията изброява видовете и начините, по които COVID-19 засяга човешкия организъм.

„На първо място, ще страда сърцето предвид свързаността си с белия дроб. Така че ковидните пациенти често имат влошаване на налични съдови и сърдечни страдания или изява на съдови и сърдечни страдания, за които не са знаели преди това.

Това е налице и поради имунната буря, която се развива, защото тя води до много тежки поражения в белите дробове. Те водят до изключително тежко затлачване на белия дроб с течности, което обременява дясната половина на сърцето и води до изява на изключително тежка дясна сърдечна недостатъчност. Това е по типа вторично засягане от вируса. И вече третият тип засягане на сърдечно-съдовата система е от лекарствата, които се прилагат“, коментира тя.

Д-р Прокопова уточни, че пациентите се лекуват с кортикостероиди за овладяването на цитокиновата буря и дихателната недостатъчност, които обаче водят до много тежко обременяване на сърцето, тъй като се задържа сол и вода, което пък води до изява на сърдечна недостатъчност и високо кръвно.

Според нея това е сериозен проблем.

„Нестероидните противовъзпалителни лекарства, които се дават за овладяване на температурното състояние на интоксикацията на болковия синдром, също водят до по-високо кръвно налягане, понякога има проблеми със сърдечната чистота. По принцип, пациентите със сърдечни заболявания най-тежко боледуват от ковидната инфекция. Истината е, че COVID-19 не е вирус с типично кардиологично-сърдечно засягане“, категорична е тя.

Попитана дали вече има установено лечение на инфекцията, д-р Прокопова посочи, че оцеляването на пациента се крие в правилното менажиране на всички заболявания, които има.

Д-р Рада Прокопова призова да се спазват мерките, хората да се отнасят с необходимата отговорност, особено в сегашната ситуацията, когато медицинските заведения и лекарите са претоварени.

„Заболяването е тежко, в никакъв случай не може да се оприличи с досега наличните вирусни заболявания, с които сме се борили. Аз съм от поколението, което видя и Свинския грип, и птичия, и обикновения грип – тип А и В и считам, че мога да направя сравнение по отношение на заболеваемост, смъртност и усложнения. Това е вироза с много по-тежки усложнения, с по-голяма смъртност, но не е драматична“, заяви тя.

Д-р Прокопова отбеляза, че коронавирусът се отличава от обикновената грипна вироза с тежестта на заболяването, което е много по-продължително.

То може да продължи половин месец или дори месец, период, в който хората се чувстват отпаднали и имат симптоми.

Според нея човечеството ще трябва да свикне с този вирус и да се бори с него.

„Моят призив е хората да запазят здрав разум. Това, което за тях е една разходка или пренебрежително отношение към мерките, утре може да е недостъпно легло в болница“, алармира медикът.

Д-р Прокопова коментира, че в момента здравеопазването бере плодовете от пренебрежителното отношение към специалността „Вътрешни болести“, която е изчезнала от обучението на студентите по медицина и затова днес няма подготвени кадри.

В заключение кардиологът добави, че всяко поколение трябва да преживее своята война и според нея това е нашата война.

Тя призова да бъдем мобилизирани, за да се справим с нея, тъй като, ако допреди 2 седмици пациентите са се лекували по отделения в съответствие със заболяването им, то в последните 10 дни нещата са се влошили в страната и по тази причина се е наложило отделенията да се преформатират и всички те да лекуват пневмонии, които са и положителни, и отрицателни за COVID-19.

- реклама -