Д-р Пенчев: Ако няма взрив на заболелите, в София случаите ще се увеличат с 10-20%

Ако няма взрив на заболели от коронавирус, който да промени обстановката драстично, в София случаите се очаква в следващите месеци да се повишат с 10-20 на сто. Това заяви пред Би Ти Ви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ в София.

Той посочи, че случаите в София през юни и юли е била два пъти над средната за страната, а сега е 4 пъти по-ниска. Няколко фактора са причина за тази тенденция и главната е, че през лятото – август и септември, много хора са били във ваканция, учениците също и това е повлияло на епидемичната обстановка в столицата.

Д-р Пенчев оприличи тази ситуация в София като бомба, която не се знае кога ще избухне. Само за август са установени 210 нарушители на карантината, съобщи още той. Според него за момента в София няма дифузно разпространение на коронавируса, а в организирани колективи, в детски заведения и училища. „Не мога да кажа, че училищата ще станат център на заразата. И в училищата, и в детските заведения хората не дават клинични симптоми, 80% от случаите са с леки симптоми или въобще без тях“, каза още шефът на РЗИ в София.

Той съобщи, че има един заразен служител на здравната инспекция, от дирекция „Държавен здравен контрол“. Жената се е заразила от детето си, което е без симптоми. Тя е имала контакт със 70 души.
„Опасното е, че деца и ученици може да заразят свои близки и оттам да тръгне дифузно разпространение. Почти няма случаи на клинична картина сред учениците и учителите“, посочи д-р Пенчев и съобщи, че може да се очакват и повече случаи на заразени във времето заради участието в протестите при онези, които са неглижирали мерки за безопасност.

- реклама -