Д-р Николова: Натискът при личните лекари се засилва

Натискът при личните лекари вече се засилва, заради коронавируса. Това заяви пред Нова телевизия общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова.

Семейният медик обясни още, че при всяка епидемия най-големият натиск е върху личните лекари. Според нея новият щам на COVID-19 – Омикрон, няма да направи изключение и най-много пациенти ще има при общопрактикуващите лекари.

„Първо хората се обаждат на личните си лекари и първо от тях се търси помощ. Пациентите на домашна терапия са при нас до момента, в който се излекуват.

Има и последващо наблюдение на заразените и изписани от болница, пост-COVID синдромите отново са при личните лекари”, уточни тя.

По думите й от Нова година се е увеличил броят на пациентите, които я търсят с положителни COVID проби и с оплаквания.

„На много от нас ни се наложи да работим, независимо, че бяха почивни дни.

Натискът при нас вече се засилва”, коментира д-р Николова и посочи, че Омикрон заразява много по-бързо и лесно.

Поразява повече хората, които са били в контакт с болен или носител. „Затова и очакваме много по-голяма масовост на болните, които ще потърсят помощ”, каза още тя.

Освен това според нея не се спазват никакви мерки, по празниците е нямало и дистанция. „Прегръщаме се, целуваме се, говорим по-близо. Променяме поведението си и затова се заразяваме по-лесно”, заяви д-р Николова.

Тя смята, че все още страната е с висок брой заболели и заради това вълната, която ще дойде, ще тръгне от високо ниво, прогнозира лекарят.

„Хората, които са ваксинирани, ще минат леко през тази инфекция. Ние не можем да обещаем, че ако си ваксиниран, на 100% няма да се разболееш.

Това, което казваме, е че ваксинираните няма да стигнат до болница и няма да направят усложнения. Това е смисълът от ваксинацията”, обобщи медикът.

- реклама -