зъби

д-р Николай Сербезов пред FN: Задължително сменете четката си за зъби ако сте изкарали вирусно заболяване

Само една трета от българите мият зъбите си редовно, алармираха тези дни от Българския зъболекарски съюз. „Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти“, заяви пред БНТ председателя на съсловната организация д-р Николай Шарков.

До какво може да доведе нередовното миене на зъбите и какви са последствията от това – потърсихме експертното мнение на стоматолога д-р Николай Сербезов, който преди време разкри пред читателите на Flashnews как трябва да се храним, за да имаме перлена и здрава усмивка.

Д-р Сербезов, сега покрай истерията около коронавируса – кажете до каква степен е важна устната хигиена в предпазването от подобни зарази?

– Реално погледнато връзка между оралното здраве и коронавируса няма. Но е важно хората да знаят, че задължително трябва да сменят четката си зъби ако са прекарали някаква вирусна инфекция. Между косъмчетата се задържат бактерии и различни патогени, а влажната среда в банята само спомага тяхното развитие. Разбира се има много лекари, които смятат, че ако веднъж сте изкарали заболяване тялото ви вече е изградило имунитет и е развило антитела срещу този вирус. Само, че сега ясно виждаме с коронавируса, че в Китай има хора, които повтарят болестта. Освен това в повечето домове четките за зъби се държат заедно в някакъв съд в банята. Това автоматично означава, че излагате на риск останалите хора от домакинството, защото бактериите от вашата четка могат да се прехвърлят върху техните. Но, дори и да не съществува този риск, редовната смяна на четката за зъби е задължителна. Срокът им на живот е до 3 месеца, но аз лично смятам, че трябва да се подменят на всеки 60 дни.

Да се върнем на темата, по която ви потърсихме. Доста стряскащо звучи твърдението на Зъболекарския съюз, че около 70 на сто от българите не си мият зъбите редовно…

– Наистина стряскащо. Все пак живеем в 21-ви век и оралната хигиена е част от нашето ежедневие. Дори хората да нямат много пари за скъпи четки и пасти за зъби, на пазара има и по-бюджетни варианти, така щото в рамките на до 3-4 лева всеки може да се сдобие и с двете. Така, че липсата на пари не може да е оправдание. В такъв случай остава само едно подозрение – ниска здравна култура у българите.

Ако тези цифри са верни, то е напълно резонно да ви помолим да обясните нещо, на което учим и малките деца – какво се случва ако не мием зъбите си редовно?

– Миенето на зъбите не е само въпрос на хигиена. Но, това е от изключително важно значение за здравето на всеки човек. В краткосрочен план, ако не миете зъбите си, рискувате по тях да се натрупат плака и зъбен камък, да се промени цвета им и те да пожълтеят сериозно. Разбира се да не забравяме и лошия дъх, който е много отблъскващ. Ако системно продължите да не почиствате устата, следват кариеси, загуба на зъби и заболявания на венците като гингивит и парадонтоза.

В човешката уста живеят повече от 600 вида бактерии. Някои от тях са добри, предпазвайки устата ни от други неприятни бактерии, но значително количество от тези бактерии могат да ни навредят. Плаката представлява бактериален филм, който се храни от хранителните остатъци в устата, най –вече ако сме хапвали нещо сладко. От плаката се раждат киселини, които разяждат зъбния емайл и предизвикват кариеси. А, нелекуваните кариеси вече са съвсем отделна тема – те водят до грануломи, инфекции, засягат дори костта под болния зъб. С лошата орална хигиена се свързват и някои сериозни здравни състояния като диабет и сърдечни проблеми.

Достатъчно ли е да мием зъбите си два пъти на ден?

– Такива са официалните препоръки, които са дадени от всички международни организации, които са ангажирани със стоматологията. Но, в днешни дни смело мога да кажа, че това до голяма степен зависи и от диетата на всеки пациент, дали той е пушач, колко кафе и черен чай пие и тн. Хубаво е след всяко хранене да измиете зъбите си, а в някои случаи и след консумация на захарни храни. Разбира се не бива да минавате и в другата крайност и да миете зъбите си непрестанно, защото така ще унищожите и добрите бактерии и може да увредите зъбния емайл.

Ако се придържате към класическото миене по два пъти на ден, това трябва да става сутрин след ставане и вечер преди лягане. Търкането на зъбите трябва да бъде около две минути. Избирайте четка със средно твърди косми, които трябва да влизат в контакт както с линията на венците, така и с повърхността на зъбите. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса спрямо венците и не търкайте напред-назад, а внимателно движете четката с кръгови движения по зъбите.

- реклама -