COVID-19
сн. БГНЕС

Д-р Николай Брънзалов: Covid зоните не работят в полза на пациентите, в 8 области изобщо няма такива центрове

„Covid зоните не работят в полза на пациентите. Ние като лични лекари сме изключени от това лечение, а дадения пациент, за да получи тези медикаменти за домашно лечение – дали напълно, дали частично реимбурисрани, трябва да отиде само в такава зона, в определен за него коридор, а след това ще се окаже, че аз като негов личен лекар ще проследявам лечението му.

Същевременно, рецептата за домашно лечение е само електронна и на нея може да се изпишат медикамента само от три групи, определени от Министерство на здравеопазването списък. Освен това се оказва, че част от тези медикаменти изобщо ги няма в аптеките„, заяви д-р Николай Брънзалов пред БНР.

„И питам тогава – кой лекува тези пациенти на домашно лечение – личните им лекари или лекарите от специализираната извънболнична помощ, и дали има такива специалисти – няма…

Необходими са не 150, а 1500 COVID зони. Затова болните от Смолян да знаят отсега, че трябва да си плащат лекарствата за коронавируса, при тях този модел не работи. В 8 области няма изобщи подобни центрове“, посочи д-р Брънзалов.

НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на COVID пациенитите, каза още д-р Бръназолов. Това е изследването за съсирването на кръвта. Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се налагат изследвания, които не са съобщени в никакви медицински препоръки за лечение на коронавируса, поясни лекарят.

„Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме питат за трета бустерна доза. Аз се организирах много добре със списъци още в началото, когато имахме вече ваксини, така че над 40 на сто от пациентите ми са имунизирани. Разбира се, има такива, които са на другия полюс и не желаят. Но имам и ваксинирани, които се разболяха в последствие, те изкараха много леко Делта варианта – но това са само трима разболели се. А аз имам много пациенти“, разказа от ежедневната си практика д-р Брънзалов.

Източник: БНР

- реклама -