Д-р Миндов, общопрактикуващ лекар пред FN: Противоепидемичните мерки трябва да продължат

България в момента е в траен спад на заболеваемостта – това заяви за Flashnews д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Трябва ли да продължат противоепидемичните мерки, защото резултатите са видими?

Намалял е натискът към общопрактикуващите лекари, но въпреки това мерките трябва да се запазят, тъй като все още има проблем при хоспитализацията заради липса на свободни легла. Иска се време, за да намалее натискът и към болниците, където лечението продължава 18-20 дни. Няма как да не продължат мерките, няма друга алтернатива. Всичко друго е неоправдано, ако не се спазват. Виждаме какво се случва в цяла Европа, където се въведоха има резултат, където не- има ръст на заболелите. Вижте във Франция, където имаше протести, въпреки всичко се въведоха мерките и има резултат. Имат от 50 до 30% от нашите забелили.

Притеснява ли ви факта, че с непризнатите бързи тестове, много хора се разхождат свободно и ръсят зараза?

Това е до хората. Ние сме най-бедната страна в Европа и нищо не трябва да разклаща дисциплината. Трябва да търпим лишения и преживеем, а не да отваряме всичко.

Скоро личните лекари ще издават направления освен за PSR и за бързи тестове. Това ще увеличили броя на хората, които се тестват и съответно какъв ще е ефектът за системата?

И сега хората си самоназначават бързи тестове, ходят си в лаборатории. Хората са уплашени и притеснени. Те с бързия тест разбират, че са болни, ама се страхуват да се изолират 14 дни и останат без работа или изолация. Сега може още повече да не искат тестове от лекаря и да бъдат регистрирани като болни, така, че може да има и обратен ефект- да падне бройката на регистрираните с COVID-19.

Какво мислите за ваксините? У нас сме песимисти относно тях и е възможно много хора да не искат да се ваксинират?

Много от лекарите са преболедували, липсва кратката характеристика на ваксините, изхожда се от досега използваните. Първо трябва да се ваксинират лекарите, хората от домове за възрастни, учители, служители на полицията, възрастни хора с хронични заболявания, едва тогава ще се включат личните лекари във ваксинацията на населението. Дали ще срещнем вируса с ваксината или в естествената среда- все ще го срещнем. Ваксината ще ти направи имунитет. Най-много един -два дни да имаш неразположение и си накрак.

Вие ще съветвате ли вашите пациенти да се ваксинират?

Не можеш да дадеш съвет за нещо, което не сме използвали. Все едно да ги съветвам да карат лека кола или самолет, ама никога да не съм карал и двете. То и от вируса не знаем какви ще са последиците след време за хората, които го преболедуваха.

Вие лично ще се ваксинирате?

СЗО
сн. БГНЕС

Да. Когато ми дойде реда. Ние сме на четвърто ниво по приоритет и рискова група. Тогава ще се ваксинирам. Това ще е март, април. До тогава ще е ясно как действа ваксината в цял свят.

- реклама -