сн. БГНЕС

Д-р Маргарита Шаркова, личен лекар, пред FN: Идва пациент с диария – оказва се COVID, с болки в гърба – пак COVID

България вече се дели на червени, оранжеви, жълти зони за разпространението на COVID-19. Кривата на заболелите върви стръмно нагоре. Много от хората обаче, докато си направят тест, са минали през кабинета на личния си лекар с някакво оплакване, за което са убедени, че няма как да е свързано с COVID-19. Често обаче тестовете направени впоследствие показват, че се касае точно за коронавирус. Така личните лекари се оказват редовно на първа линия в челен сблъсък с вируса, а насреща не получават дори безплатно предпазни средства. Хаосът е пълен, особено с възможностите да изпращаме пациенти за PCR тестове, споделя пред FN д-р Маргарита Шаркова, която е общопрактикуващ лекар и педиатър.

сн. БГНЕС

– Д-р Шаркова, имате ли пациенти, които са с COVID-19?

– Не са един или двама. Тази седмица се тествах, защото в кабинета ми дойде бременна пациентка, която твърдеше, че няма COVID-19. След два дни се тества и беше положителна. За щастие моят тест е отрицателен. Между 4 и 7 дни се изчаква след евентуален контакт, аз изчаках 4 дни да минат, за да съм сигурна, защото имам семейство, при мен идват пациенти. Това че съм с маска и каска няма никакво значение. Извършвам и дезинфекция на кабинета с два уреда. 

Имам още една бременна пациентка в 9-тия месец, която е с COVID-19, една която роди, и още една – бременна в 6-тия месец. Те обичайно като симптоми имат лека температура, болки по тялото и направо си пускат тестове.

Информирам се по системата, но не винаги обратната връзка към нас е бърза. В момента знам за една бременна пациентка, която е с положителен тест, но все още не съм информирана официално от системата.

– Защо според Вас се увеличават толкова драстично случаите на заразени?

– Груба грешка е, че не се изследват контактните лица на доказани с COVID-19. Така много хора могат да заразяват, без да подозират, че са носители на вируса. Един татко и жена му с бебе се заразиха от  баткото, който е  на 4 години. В градината има госпожа, която се оказа болна. Детето нямаше симптоми, но ги разболя тях. Защото не знаеш тази госпожа от кого се е заразила, от кого е тръгнало и реално всички контактни могат да го разнасят вируса.

Мисля, че е много правилна тактиката В Словакия – от една седмица тестват всички над 10 години нагоре.

сн. БГНЕС

– Направления за тестове можете ли да давате?

– Ние давахме за инфекционист, говорим с пациентите по телефона, даваме терапия, пациентът идва, сестрата излиза навън пред поликлиниката и му дава направлението. Пациентът отива в инфекциозно отделение – във Военна, в Александровска – връщат ги, а в РЗИ въобще и не пробваме. Никой не знае какво става. Не всеки може да си позволи да си плати тест. Една жена дойде тази седмица, но я върнаха, без да я тестват и тя се прибра у дома, защото няма 100 лв, които да даде за тест, а си имаше достатъчно симптоми…

– На вас като хора на първа линия с пациентите полагат ли ви се поне лични предпазни средства?

– Нищо, досега не сме поличили нещо безплатно. Каквото правим – е за наша сметка. А си мисля, че е редно да помислят и за нас, защото целият поток минава през нас.

дезинфектант

– Колко Ви струва инвестицията да пазите не само себе си, но и пациентите?

– Лампата съм я купила еднократно, но тази седмица съм дала 377 лв. само за дезинфектанти. Една кутия с маски стига само за седмица – ние като говорим и те се мокрят и ги сменяме много често. Сега съм поръчала и 10 шлема по 27 лв., отделно и  диспенсъри за разтвора. Но го има и другият момент – страха, който берем и нервите, които късаме. Но правя всичко възможно, за да не застрашавам себе си, семейството си пациентите си. Не искам по моя вина да излезе, че някой се е разболял.

– Трудно ли се различава COVID-19 от грипоподобните случаи?

– Грипът те сваля за секунди с много висока температура и втрисане, а при COVID-19 темпeратурата е ниска. Най-лошото е, че всеки ти е съмнителен – имах хора, които бяха с непоносими болки в гърба и нищо друго и излязоха положителни. Имах пациенти само с разстройство -и те се оказаха положителни. Пациенти с изчезване на вкуса и мириса рядко идват.

– Как гледате на предложението личните лекари да правят тестове за COVID-19 в кабинета си?

– Това е убийствено, ние ще се превърнем в заразорапространители. Чисто технически няма проблем да ги направим, но да смесваме здрави и болни според мен не е редно.

 

 

 

- реклама -