направления
сн. БГНЕС

Д-р Любомир Киров пред FN: Направленията за Kовид тестове от джипитата да са електронни заради сигурността на пациенти и лекари

От началото на ноември при съмнение за коронавирус ще може вече да получаваме направление за тест от личните ни лекари. Джипитата настояват тези направления да нямат лимити, но и да се заплащат извън сегашния бюджет на здравната каса. Медиците настояват за всяка консултация за изследване на пациент да получават по 5 лева, а за карантиниран пациент, който те ще лекуват или проследяват, да им се плащат по 70 лв. за целия период или по 7 лева на ден ако карантината стане 10 дни.

Как джипитата ще отсяват кой наистина има нужда да бъде тестван и кой просто се опитва да мине по- тънко и да не си плати теста за пътуване в чужбина? Плюс, как трябва пациентите, но и личните лекари, които са на първа линия да бъдат предпазени и защо електронните направления могат да се окажат ключови? По тези въпроси разговаряме с доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

– Д-р Киров, преди всичко какви са настроенията сред общопрактикуващите лекари във връзка с издаването на направления за тестове, има ли страх сред тях?

– Една част от колегите се притесняват, тъй като средната възраст при нас е 60 години, тоест много от тях са в рискова група. Страхът е обясним, но така или иначе възможността да се назначава това изследване е полезна и правилна стъпка в полза на общественото здраве. Разбира се, трябва да бъде пазено и здравето на лекарите.

Ето защо, ние настояваме направленията да бъдат издавани по електронен път, т.е. да не се дават лично на пациента, независимо дали ще се обади по телефона със съответните оплаквания, или ще посети на място в кабинета своя личен лекар. Това спестява време – контактът с потенциални инфектираното лице е по-кратък и е много удобно, защото бързо и автоматично тази информация ще попадне в информационната система. И когато човек отиде в лабораторията, там проверяват, виждат, че има назначено ковид изследване, правят го, след което ние можем да видим резултата и да се реши как се процедира нататък. Това скъсява пътя на пациента до потвърждаването или отхвърлянето на диагнозата.

От друга страна, електронно издаваните направления са по-удачни като противоепидемична мярка. Защото ако трябва всеки човек да дойде до кабинета да го вземе на хартия, това означава, че всички съмнителни хора ще се изсипят при нас, в нашите чакални и коридори. И тогава какво се получава – повишава се риска от заразяване.

– Вие като съсловна организация настояхте личните лекари да получават допълнително пари за всеки прегледан, тестван и установен случай на ковид. На какво се базира това искане?

– Освен прегледите и установяване на случаите, кой наблюдава всички пациенти под карантина и лекува тези, които са у дома?

В момента близо 10-11 хиляди човека са активни, за щастие с по-леки оплаквания, а малко над 1300 са в болница. Те от кого се лекуват? От нас, техните лични лекари. И е така от началото на пандемията. Но, до момента нашата професионална група не сме получили нито подкрепа по отношение на лични предпазни средства, а знаете, че имаше много дарения, нито пък някакво възнаграждение за цялата тази работа, която е свършена. Ние не говорим за действие със задна дата, а искаме тази практика да се възприеме от тук нататък. Мисля, че това е справедливо, а освен това и стимулиращо. Това разбира се са средства, които трябва целево да бъдат отпуснати и да се разпределят от НЗОК.

– Има опасения, че след като общопрактикуващите лекар започнат да издават направления ще скочи двойно или тройно тестването и лабораториите просто няма да издържат?

– Аз не разбирам от какво трябва да се опасяват тези, които са направили подобни изявления. Ако не искат да се опасяват, тогава да не изследваме хората! Явно не ги притеснява до каква степен се разпространява инфекцията, колко хора са заразени, дали един пациент е инфектиран с Ковид или има друго заболяване. И смятат, че тези хора трябва да бъдат оставени или да им се влоши състоянието, защото са без наблюдение и никакво лечение, или пък ако нямат оплаквания да ходят да заразяват още хора… Ако се опасват от това, нека да продължават да изказват такива мнения.

Да, може да се очаква броя на диагностицираните да се увеличи. Както знаем, за щастие, огромната част от инфектираните хора прекарват коронавируса без никакви проблеми, но е добре е това да бъде установено. Това е грижа за здравето на хората. Особено ако се възприеме практиката да се правят антигени тестове – при тях технологията е много по-бърза и лесна. А, до PCR да се стига когато нещата не са съвсем ясни, така че не мисля, че лабораториите няма да се справят.

– При какви симптоми предлагате да се издават направленията за Ковид тест? И само един симптом като кашлица или повишена температура ли ще бъде ли достатъчен?

– Аз не смятам, че е полезно тези неща да се обясняват в детайли и да учим хората на медицина. Това, което ще кажа е, че когато имат оплаквания нека да позвънят на своя лекар, пък ние ще преценим дали симптомите изискват тестване.

– Да, но вероятно ще има и много хора, които искат да се възползват от безплатното тестване или пък т.нар. хипохондрици…

– Неминуемо ще има такива, които ще се опитат да злоупотребят. Не е наша работа да ги хващаме, ние не сме пъдари. Нашата работа е да слушаме внимателно какво ни казват пациентите и своеобразно това да действаме. Ако имаше начин без изследване да се доказва болестта, ако имаше някакъв симптом, който да даваше категоричност за наличност на инфекцията, то тогава нямаше да има нужда от всички тези маневри. Има наистина хора, които ще се опитат да злоупотребят, някои ще успеят, други няма, но нашата цел не е да преследваме тях, а да успеем навреме да поставим точната диагноза, на тези, които имат проблем. Във всяка човешка дейност има предвиден някакъв процент т.нар.“брак“ или „разход“, който няма как да избегнеш, нищо не е съвършено.

– Имате ли информация какъв е броя на джипитата, заразени с коронавирус от началото на пандемията и расте ли техния брой паралелно с увеличените случаи на заболели пациенти?

– Ние не събираме такава информация, но все пак имаме данни, че техния брой расте. Както и за съжаление има четирима починали колеги. Ние многократно казваме, че искаме да има такава информация, която да казва заразените лекари и други служители от коя част на системата са. Примерно колко са общопрактикуващите, колко са от Спешна помощ, колко са от болниците, колко са от Ковид отделенията, колко са от РЗИ и тн. Аз лично твърдя, че най-високо рискови са хората от първия контакт – това сме ние, лекарите от Спешна помощ и там, където минават хора да се преглеждат без да знаят за какво идват, така наречените неселектирани пациенти. В отделенията за COVID-19 се знае, че всички са болни и се взимат най-строгите предпазни мерки. Докато ние не знаем кой ще се появи и дали той е болен.

– Смятате ли, че мерките в момента са адекватни и необходимо ли е да се стегнем още?

– Ако основната мярка, а именно да се използват маски в закрити обществени места се спазва, мисля, че броя на заразените щеше да е доста по-малък и нямаше да има такъв ръст нагоре. С очите си ги виждам тези неща – преди няколко дни на една бензиностанция, от седем клиенти вътре двама бяхме с маски, един с маска под брадата и четирима бяха без.

Трябва да има разширен контрол и няма какво да се сърдят нашите съграждани. След като не се спазват такива елементарни неща, какво очакват от държавата – да харчи милиони, милиарди за тестове и други неща? А, всеки един от нас да му се струва прекалено скъпо да си купи маска за 30 стотинки? Или да философстваме дали помагат – ами помагат до някаква степен, по-добре е от нищо. Казано е, че ако човек сам не си помогне и Господ не може да му помогне. Е, нека да си помогнем сами, за да ни помогне и Господ – не се изисква кой знае какво от нас!

- реклама -