Д-р Кунчев: До края на другата седмица може да отворим и детските градини

Възможно освен МОЛ-овете и фитнесите, в края на другата седмица да бъдат отворени и детските градини и ясли.

Това каза членът на Националния оперативен Щаб за борба срещу коронавируса – главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV.

По думите му отварянето ще бъде много внимателно и ще се следи строго за спазването на санитарните мерки, а в детските заведения ще се допускат ограничен брой деца.

Здравното министерство е провело анкета, която е показал, че 55-60% от родителите са съгласни веднага да пратят детето си на градина или ясла.

„Ако бъде установено дете или служител с COVID-19, детското заведение няма да бъде карантинирано, заболелият ще бъде изолиран, а всички контактни – тествани“, допълни здравния инспектор.

Във фитнесите трябва да се правят чести дезинфекции, както и посетителите задължително трябва да спазват физическа дистанция.

„Решението за отваряне на моловете е плод на разгорещена дискусия, а проф. Мутафчийски е от най-консервативните страни в тези диалози. Хората, които се сблъскаха с вируса на първа линия, са тези, които са най-внимателни, защото видяха грозното лице на заболяването. А когато търсиш баланс и икономически, и друг, обикновено стигаме до решение“, обясни доц. Кунчев.

По думите му тенденцията на заболяването е сравнително благоприятна, но в никакъв случай проблемът не е решен.

Някои страни преживяха отхлабване на мерките, а после ги върнаха – това е по-неблагоприятната ситуация, по-добре да потърпим малко, вместо да стане втора вълна. Към момента здравната система може да поема заболелите на дневна база“, посочи още той.

МОЛ-овете ще трябва да спазват които строги, но по думите на Кунчев лесни правила – „температурен контрол на входа, забранено е сядането в хранителни заведения на закрито, както и контрол на броя посетители. Задължително да се носи маска, да има добра лична хигиена – да има достъп до сапун, вода и дезинфектант, да се отбягват струпвания“.

източник: bTV

- реклама -