Д-р Калоян Методиев пред FN: Прегръдката на ГЕРБ винаги е смъртоносна за по-малкия

Д-р Калоян Методиев е завършил магистратура по политология със специализация по външна политика и национална сигурност в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по политически науки от СУ. Университетски преподавател. Автор на монографиите „Поколения и възраст в политика. Българският преход“ (2012) и „Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016). Негови научни публикации са издадени на сръбски, хърватски, албански и английски език.

Д-р Методиев, ще му се размине ли на Валери Симеонов и този път? Ще поеме ли Борисов риска да го смени, ако протестите на майките не спрат?

Много сложни въпроси ми задавате. Тази ситуация и този кабинет вече не могат да се оценяват с инструментариума на политическия анализ. Липсва каквато и да е стабилна основа за правене на прогнози. Няма нещо от което т.нар. патриоти да не са се отметнали, отказали, променили мнението си, отрекли. При тях думите и достойнство вече не значат нищо. Борисов ще направи в максимална степен всичко, което може да му гарантира запазване на кабинета. Тук вече говорим за власт на всяка цена. Тоест отговорът би бил нещо като: всичко е възможно.

Провалиха ли „Обединени патриоти“ и Валери Симеонов шанса проблемът на хората с увреждания да бъде решен институционално, каквито усилия полага властта? Дългоочакваният пакет закони за хората с увреждания вече влезе в пленарна зала, а в Бюджет 2019 за тях са предвидени 150 млн.лв. повече.

Темата е много специфична, а аз не съм наясно с нейните детайли. Мисля, че това се отнася за по-голяма част от обществото. Мога да коментирам само политическата й страна. Въпросът излезе на политическия радар благодарение на отчаяните протести на майките на деца с увреждания, непоследователната политика на правителството (махнаха социалния министър, а после го върнаха), за да ескалира от репликите на вицепремиера Симеонов. Гласуването в парламента на законопроекта показва, че заради скандала има институционален консенсус за решаване на проблема, но това не решава въпроса за политическата отговорност. Докато не се реши и той, проблемът ще стои отворен подобно на незараснала рана.

Създава се впечатлението, че Томислав Дончев винаги е на резервната скамейка и е насреща при кризисни ситуации. Имам предвид, че Дончев пое председателството на Съвета по етнически и интеграционни въпроси, за да се тушира напрежението.

Да, той минава за по-консенсусна фигура, а и владее езика на политическата коректност, който е полезен в конкретната ситуация. Освен това има собствена тежест в ГЕРБ, което се разбра около търканията между Борисов и парламентарната група по повод трите министерски оставки в началото на септември.

Може ли да бъде поддържана стабилността в малката коалиция  в името на евроизборите, след като знаем какви тежките конфликти има между лидерите на „Обединени патриоти“? Ще постигнат ли съгласие и помирение? Да очакваме ли още вътрешнобитови скандали?

Всичко, което се каже за тях може да е вярно и невярно едновременно. Едва ли в световната история е имало такава коалиция. Искат си оставките, обвиняват се в соросоидство и джендъризъм, плюят се, заканват се, пак се събират в името на нещо си, свалят доверие, спират си телевизиите, пак събират да се договорят… Всичко е отвъд рационалното, така че, както казах и преди малко, прогнозите са невъзможни. Единственото сигурно е, че не показаха капацитет за реална политика, конструктивни решения и съответни резултати. А вече дори да искат да направят нещо положително, няма чуваемост и условия за това.

Пропиляха ли шансовете си обединените патриоти да наберат скорост за евроизборите, използвайки факта, че са в управлението?

Да. Вече могат да разчитат само на някакви патронажни гласове и купен вот, за да успеят да се задържат над политическата повърхност. Сами си го направиха, и то при положение, че имаха исторически шанс и благоприятен европейски контекст да се докажат във властта и да стоят дълго в нея.

Ще допуснат ли „Обединени патриоти“ грешките на малкия партньор от предишния кабинет – Реформаторският блок?

Те отдавна ги надминаха. В добавка, прегръдката на ГЕРБ винаги е смъртоносна за по-малкия.

Защо Борисов обвързва своя мандат с оставането на Валери Симеонов? Контролира ли Борисов положението?

Мисля, че все още го контролира. Защото Валери Симеонов в правителството влиза в някаква що-годе рамка, но Валери Симеонов обратно в парламента ще е взривоопасна субстанция. Много е крехка конструкцията и без един от елементите може парламентарното мнозинство да „висне“ на Марешки. Откъдето и да го погледнете, до края на този парламент ще е драма.

Ще успее ли опозицията в лицето на БСП и ДПС да „осребри“ този скандал?

Толкова скандали станаха, че вече трудно се помнят. Те преливат от един в друг. Единственият лакмус ще се резултатите от едни избори, било то предсрочни или европейски. В момента няма надеждни индикатори за електоралните нагласи, които да ни дават реалната картина. Виждате, че политическата ситуация е доста сюрреалистична. Корнелия Нинова е  единствената с ясна и категорична позиция, която остана на терен. Умишлено не казвам БСП. ДПС са в обичайната си рееща неясност, докато не се изясни напълно ситуацията. Година и половина запълват времето с боксиране на патриотите.

Ще успее ли ДПС да демонтира част от правителството или цялото правителство? И въобще, поема ли ДПС курс към предсрочни избори? Какво се е променило от миналата Коледа, когато Доган каза, че ГЕРБ няма алтернатива?

ГЕРБ имат респект от ДПС и дълга традиция в отношенията, което означава, че партията има потенциал да дестабилизира кабинета. Карадайъ вчера заговори за предсрочни избори, но сега трябва да се уплътнят думите. Досега те витиевато заобикаляха темата за целия кабинет. Проблемът на ДПС е, че никой не ги иска за открити партньори в управлението. Алтернатива може да се роди и за дни. Спомних си старата политическа максима, че има десетилетия в които не се случва нищо и седмици, когато се случват десетилетия.

Има ли политическа криза в страната и условия за предсрочни избори?

Има, разбира се. Предполагам не съм единственият, на когото му прави впечатление, че страната вече 10 години е на последното място по социално-икономически показатели, демография и качество на живот в ЕС. Перспективи за излизане от това положение не се виждат.  Ако това не е политическа криза и условие за предсрочни избори, значи е дошъл краят на политиката. В политическата теория обаче пише, че политиката няма край.

 

 

 

 

- реклама -