д-р Иван Маджаров, лекарите, изоставени, пациенти, коронавирус

Д-р Иван Маджаров: Лекарите се чувстват изоставени, има голямо обезверяване

Лекарите се чувстват изоставени на работните си места и пациентите ги търсят само когато са заразени и са притеснени за своето здраве и за своите близки. Това каза пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Има едно голямо обезверяване сред колегите по отношение на това, че когато преди се вслушваха в нас, ние имахме надежда, че потокът от болни всеки ден ще започне да намалява. Когато всяка сутрин се събудиш и чуеш новата бройка заразени и знаеш, че трябва да отидеш на работа в болницата, ако си в ковид отделение, знаеш, че ще бъдеш още по-натоварен, ако си в друго отделение, не знаеш дали твоето отделение няма да го закрият като ковид и да престанеш да лекуваш“, обясни д-р Маджаров.

„Медиците са последното място, в което трябва обществото да се съмнява. Колегите в болниците знаят, че трябва да бъдат здрави и че трябва да предпазват своите пациенти. Смятам, че организацията в болниците ще се случи така, че който не е ваксиниран, да си направи тест и колегата да продължи да работи“ , каза още д-р Маджаров.

Заедно с него пандемията и четвъртата вълна коментира и д-р Йордан Спирдонов – носител на наградата Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина на уникални техники.

Председателят на БЛС каза, че би се срамувал ако някой излезе пред болница да протестира, защото това би означавало, че имаме лекари и медицински сестри, които са много далече от медицината.

Председателят на БЛС не вижда единна държавна политика. Според него министърът е оставен като самотен стълб, който се опитва да се бори срещу вълните, които идват отвсякъде.

“Ковид зоните бяха широко прокламирани с нещо, от което никой нямаше нужда – безплатно лечение за първите 10 дни. Населението има нужда от бърза диагностика и телемедицина в дома, за да знаеш, че ако си болен, си наблюдаван от своя лекар”, допълни той.

Д-р Спирдонов каза, че всички легла в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ, са заети. „Личният пример на всеки един от нас е много важен“, смята той.

Двамата коментираха и наградите „Лекар на годината“.

„Тази година бяхме улеснени, защото имаше един колега, един човек, който се отличаваше. От началото на кризата до момента вече две години той практически промени своя начин на живот. Практически нямаш почивен ден. Това е доц. Кунчев. Там нямахме съмнение, че той трябва да е Лекар на годината“, каза д-р Маджаров.

В останалите категории обаче конкуренцията е била голяма. Раздадени са по няколко награди в категория. Това по думите му показва, че българските лекари са не само всеотдайни към своите пациенти, а и креативни, изпълнени с идеи.

Д-р Спирдонов разказа за постижението, което му е донесло наградата – а именно подложка за сканиране по корем.

Източник: БНТ

- реклама -