Д-р Георги Миндов пред FN: Има недостиг на ваксини при личните лекари

Лични лекари трудно се сдобиват с ваксини. Само събота и неделя е имало необходимите количества, но от понеделник те са се изчерпали. Джипитата обаче имат дълги списъци с пациенти, които чакат имунизация.

Личните лекари ще получат по 10 лева на ваксиниран пациент.  Те започнаха имунизацията от понеделник.

До този момент близо 120 хиляди души са ваксинирани с поне една доза, което е над 2% от пълнолетното население. Ваксинацията е приключила при близо 30 хиляди души, които са получили и двете си дози.

Още за проблемите на личните лекари и имунизацията от д-р Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София.

Имат ли личните лекари проблеми и какви с имунизацията?

Колегите са взели малки количества ваксини. Масово обаче няма за пациентите ни. Получаваме по малко бройки. Питат хората, но няма какво да им отговоря. Какви количества има и за колко ходим на място да правим справки в РЗИ.

Каква е процедурата, за да могат личните лекари да си вземат ваксини и да имунизират пациентите си?

Ходим на място и вземаме. Аз отидох в неделя и взех нужните количества, но от понеделник вече няма. Като знаем колко пациенти имаме по списък, заявили желание, ние отиваме със списъка и търсим необходимите бройки. Хората предварително им казваме с каква ваксина можем да ги ваксинираме на този етап. Аз съм на средата на списъка и скоро ще го довърша, ако има ваксини. По 10 ваксини да прави всеки личен лекар на ден, това са около 40 000 – 50 000 на ден. Важно е да има желаещи и ваксини.

Навсякъде ли е така с ваксините?

В цяла България е така и във Варна, Бургас и Пловдив няма ваксини за личните лекари. Ние обаче не бързаме, когато има тогава. Ще има е реваксинация, после сигурно ще се ваксинираме и години наред. Това е един процес.

Пациентите питат ли ви и интересуват ли се за ваксините- как действат, коя е налична?

Питат за всичко, за други ваксини питат, за страховете си, за заболяванията си се консултират, дали да се ваксинират или не. Но всичко е доброволно, никого не принуждаваме. Всеки решава сам.

В Израел хората с ваксина имат по-големи права. какво мислите за това?

Това е Израел, но там има и 40% от населението, което някога няма да се ваксинира. Тук в Европа това няма да се случи. Но сега като започне туристическия сезон  в Гърция ще се влиза само с ваксина. Толкова българи имат къщи и почиват там, така, че ще се увеличат желаещите да се ваксинират покрай туризма. Ние също можем да наложим такова изискване. По-евтино ще е с ваксина, отколкото при всяка влизане или излизане с PCR тест.

Какво се случва с хората с антитела, които са боледували?

Този въпрос не е решен, те няма да имат имунизационен паспорт, но зя тях никой не говори. Тези хора ще си плащат пак за PCR тест ли? Какво ще правят, те имат антитела, но границата не се минава на база антитела, а на база ваксинация и PCR тест. Трябва да се помисли за тези хора, те не са длъжни да се ваксинират като са боледувани и по естествен начин имат изградени антитела. При тях дори е рисково да си поставят ваксини.

 

 

 

 

- реклама -