Д-р Елеонора Лилова: Обичта и грижата за децата трябва да е основна мисия всеки ден

„Нека всеки ден да е ден на детето“ под този надслов Държавната агенция за закрила в партньорство със столична община организира грандиозен празник за децата по повод 1 юни. Началото бе дадено с атрактивно шествие на деца по централните улици водено от мажоретният състав и духовият оркестър на Първа английска гимназия. Възпитаниците от хореографските паралелки на 140. СУ „Иван Богоров“ и 144 СУ „Народни будители“ дефилираха с красиви народни носии. В дефилето се включиха и второкласниците на 144 СУ. С усмивки и танци децата поискаха с посланията си, които носеха да бъдат обичани, разбирани, възрастните да имат време за тях и да вярват във възможностите им всеки ден.

В шествието се включи и министърът на труда и социалната политика г-н Георги Гьков, заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Иван Кръстев, заместник-министърът на младежта, г-жа Диана Иванова, комисар  Владимир Димитров, началник на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП, експертите от Комисия за защита на личните данни г-жа Олга Александрова и г-н Любомир Грънчаров.

 

Шествието приключи в парка на НДК, където всички заедно пуснаха в небето сто балона с детски послания. Част от посланията са на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, официалните гости също се включиха в надписването на балоните, както и всички деца в парка. „Децата са послания, които изпращаме в бъдещето!“, „Децата виждат магията в света, защото я търсят!“, „Най-лесният начин да създадеш добър човек е да направиш едно дете щастливо.““,Една детска усмивка е една крачка към по-красив свят.“ са само част от красивите думи от и за децата, които полетяха в небето. „Обич, мир, здраве“ пожела председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова с нейния балон-послание.

 

Събитието продължи на сцената на кино „Кабана“ с богата празнична програма, много изненади, подаръци и награди. Талантливите деца от хора на Българското национално радио поздравиха първи всички на празника с „Одата на радостта“.

 

„Децата са най-ценното нещо в живота, те са по-доброто Аз на възрастните, децата са бъдещето и от всички нас – порасналите деца зависи да са щастливи и защитени, за да развиват уменията и талантите си и да растат уверени и спокойни. Убедена съм, че всеки ден трябва да е ден на детето, не случайно това е мотото на ДАЗД за празника, защото грижата за детето трябва да основна мисия всеки ден“, това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето при откриването на празника.

 

За Държавната агенция за закрила на детето е водещо децата да са защитени навсякъде и да се чувстват в безопасност  затова тази година Държавната агенция за закрила на детето поставя отново акцент на празника с темата за безопасността на децата в мрежата. В интересни викторини с въпроси свързани с онлайн безопасността децата научиха съвети за сърфирането в интернет и какво е и как да пазят личните си данни.

Първите награди за правилни отговори връчиха д-р Елеонора Лилова и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Подаръците, осигурени от партньора в събитието, Виваков – лаптопи и смартфони още повече привлече вниманието на децата. Награди връчиха и заместник-министър г-н Иван Кръстев и заместник-министър г-жа Диана Иванова

Във викторините и разговорите с деца се включи комисар Валдимир Димитров, началник Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР.

Изненадата на празника беше и любимецът на децата ShadowHex. Те имаха възможност да се снимат с него и от първо лице да научат, че може да си озвестен в онлайн пространството и без да подлагаш себе си на риск или да упражняваш агресия върху друго дете.

Гостите научиха повече и за кампанията на Лев Инс – Пази детето в интернет. Билка, Нестле и Куадрант Бевъриджис зарадваха малучганите с подаръци.

 

Държавната агенция за закрила на детето организира събития със забавления, подаръци и изненади за децата и в Русе, Плевен, Бургас, Варна, Пловдив и Благоевград.

 

- реклама -