Д-р Едвард Михайлович, АГ специалист пред FN: Все повече жени избират да се ваксинират, за да изградят имунитет преди забременяване

През седмицата министърът на здравеопазването издаде заповед, с която създаде Експертен консултативен съвет за тежки случаи на бременни родилки с COVID. Това се наложи след увеличаване на случаите на бременни жени, които бяха приети в болница в тежко състояние с усложнения от вируса.

Все повече жени, планиращи бременност, избират да се ваксинират, за да си гарантират една спокойна бременност, заяви пред Flashnews Д-р Едвард Михайлович.

Д-р Едвард Михайлович завършва медицина в Медицински университет–Плевен. Специализира акушерство и гинекология във II САГБАЛ “Шейново“. От 2017 г. е част от екипа Проследяване на бременност и раждане в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

– Как пандемията се отрази на работата с двойките по пътя към сбъдването на мечтата им за бебе?

– Медицински комплекс „Д-р Щерев“ наложи още по-строги мерки за безопасност и сигурност, така че на двойките се налага да са още по-прецизни в изпълнението на някои изисквания при прегледи и манипулации. Но това не ги отказва да се лекуват, напротив, така се чувстват по-сигурни и спокойни при нас. Мечтата за бебе е по-силна от пандемията и духа и волята на двойките е несломима по пътя им към осъществяването й. Лекарите и семействата с мечта за бебе вървят заедно ръка за ръка и преодоляват всички препятствия, независимо от пандемията.

– Има ли двойки, които решиха да отложат плановете си за бебе? Имат ли основание притесненията, свързани с процедурите и бременност по време на пандемия?

– Малко са двойките, решили да замразят лечението на репродуктивен проблем. Повечето от тях знаят, че забавянето е техен враг, напредването на възрастта, особено при жената, само пречи.

Разбира се, че притесненията от пандемията са основателни – забременяването трябва да се случи в спокойна обстановка, жената да е сигурна за здравето, своето и на бъдещото си дете.

Но когато това е невъзможно и очевидно няма да е възможно още неизвестно колко време, хората намират нужния кураж да продължат. Ние всички се стараем да сме позитивни и да вдъхваме спокойствие на нашите пациенти. Двойки борещи се за бебе преминават през препятствия и трудности и ние, лекарите, които сме с тях през целия път на сбъдването на най-голямата им мечта, трябва да ги подкрепяме и да им вдъхваме увереност и позитивизъм. Пандемията няма да ни попречи да сбъдваме мечти!

– Какво трябва да знаят бъдещите майки ако се сблъскат с COVID по време на бремеността? Подлежат ли на по-специално наблюдение?

– Има протоколи за лечение на бременни, разболели се от COVID и те се спазват от всеки АГ специалист. Бременните могат да бъдат лекувани, има подходящи медикаменти, които могат да приемат. Съветът ни е да не изчакват, при съмнение веднага да потърсят лекарска помощ, защото най-важно е навременното лечение като превенция на усложненията.

– Как протича раждането при жена с ковид – има ли значение за нея и бебето дали ще роди нормално или оперативно?

– Според препоръките на СЗО, COVID не е индикация за оперативно родоразрешение. Раждането при пациентките с COVID 19 с активна инфекция зависи в най-голяма степен от общо им състояние  и тежестта на симптоматиката. При положителни, но  безсимптомни пациентки няма противопоказания да се предприеме естествено раждане. При пациентките, при които има влошено общо състояние обаче се предприема оперативно родоразрешение, за да се осигури максимална безопасност както за бебето, така и за майката. В болницата ни се спазва протокол за изолация на пациентката, с който осигуряваме безопасност – нейната, на екипа и на останалите пациенти.

– Необходими ли са по-специални грижи за новородените, ако майката е с ковид? Чести ли са случаите на бебета с антитела, получени още в утробата? Има ли случай през тази година на новородено с ковид и как са процедирали специалистите?

– Ако детето е здраво за него не са необходими по-специални грижи. Ако майката е болна по време на бременността, тя образува защитни антитела и част от тях преминават към плода и могат да се установят в кръвта му след раждането. Колко дълго ще го предпазват, все още е трудно да се отговори. Но ако направим съпоставка с други заболявания, от които могат да се заразят жените преди бременност, каквото е например варицелата, при нея антителата защитават новороденото 3 до 6 месеца след раждането му, след което изчезват. Правейки аналогия, има предположения, че антителата при COVID-19 могат да бъдат установени 3 до 6 месеца след раждането в зависимост от полуживота им.

Там, където са правени клинични проучвания, включително и при нас, има случаи, при които бебета се раждат с антитела, без новороденото да е било инфектирано, защото на практика то е получило пасивна защита от майката, без реално да се е сблъскало с вируса. С други думи, при боледувала бременна вирус не е преминал към детето, преминали са част от образуваните от майката в хода на боледуването защитни антитела.

При нас до този момент няма бебета, които са се заразили от майките си, дори и те да са били болни. Подобни случаи обаче са регистрирани от наши колеги и описани в клинични проучвания.

– Решават ли се все повече жени, които планират бременност, да се ваксинират? Има ли значение с коя ваксина?

– Ваксинирането е личен избор. Всяка бременна жена сама трябва да прецени дали да се ваксинира. При взимането на това решение, бременните жени могат да потърсят съвет и от акушер-гинеколога, при който проследяват бременността си. Важно е този избор да бъде осъзнат и информиран. РНК ваксините не съдържат жив вирус, който може да причини инфекция. Като допълнение РНК ваксините не взаимодейства с нашата ДНК и не предизвиква генетични промени, защото РНК не влиза в ядрото на клетките, където нашата ДНК се съхранява.

сн. БГНЕС

При векторните ваксини се използва модифицирана версия на различен вирус (вектор), за да доставят инструкции на нашите клетки. Други ваксини, използващи векторната технология са били поставяни на бременни жени във всеки триместър на бременността, като не са били наблюдавани повече свързани с бременността нежелани реакции, включително и такива върху плода. Все повече жени обаче се решават на тази стъпка и се ваксинират. Те осъзнават, че е добре да имат изграден имунитет преди забременяване, за да могат да си гарантират една спокойна бременност.

– В кои случаи или в кой етап по пътя към забременяването не е препоръчително поставянето на ваксина? Ако жената забременее между двете доза, трябва ли да се откаже от втората?

– Ваксините срещу COVID-19 са безопасни за бременни, това е записано в  последните препоръки на Световната здравна организация. Според проучванията обявени преди броени дни РНК ваксините са ефективни при бременни жени, укрепват имунната им реакция и дори пренасят защитни антитела на бебетата си според ново проучване.

- реклама -