Д-р Добрин Василев, Александровска болница: Хората със сърдечно-съдови заболявания са най-рискови за COVID-19

„Това, което казах, че вероятно ни очаква, е вече факт. COVID-19 е един изключително упорит вирус, с който трябва да се научим да живеем“. Това каза пред Нова ТВ доц. д-р Добрин Василев от Александровска болница. Той смята, че в България ситуацията се усложнява, защото мнозина не спазват мерките. „Между другото те не са толкова тежки и непосилни за обществото“, допълва той, посочвайки като такива носеното на маски, добрата хигиена на ръцете и дистанцията между хората.

Д-р Василев е категоричен, че бройката на заразени с коронавирус не намалява. Скритата циркулация започнала да се наблюдава с отварянето на училищата. „В тях виждаме сега учителите и децата, които са се заразили преди 1-2 седмици. Ако някой си прави илюзията, че вирусът ще изчезне за 2-3 месеца, или дори 2-3 години, се лъже“, обяснява той.

„Хората със сърдечно-съдови заболявания са в една от най-рисковите групи за протичане на COVID-19“, казва доцентът. Допълни, че той може да причини тробми, завършващи с фатален край.

„На този етап може да надвием коронавируса, спазвайки противоепидемиологичните мерки, връщайки се към нормалния начин на живот“, смята лекарят. Според него може да има стаден имунитет, но при коронавируса не може да се говори за такова нещо. „Факт е, че има повторни заразили се хора, така че зависи от типа му“, допълва той.

- реклама -