Д-р Бойко Пенков: Пациенти със симптоми, но с отрицателен тест също ще се приемат в болница

В болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ. Това ще предложи д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Вчера близки на починал информираха, че мъжът, който е бил с двустранна бронхопневмония, е бил препращан между болници, като в една от тях не го приели, защото нямал положителен тест за PCR.

„Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия“. Това каза пред БНР д-р Бойко Пенков.

Той сподели, че като лекар е живял на първи фронт по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.

„През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии – как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и се продължава да се вършат. Работи се на високи обороти“.

„Проблемът не е с болничните структури, а с персонала. Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране… Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал“, допълни д-р Пенков.

- реклама -