Д-р Аспарух Илиев: Вървим към по-спокойна фаза на пандемията

„Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма.

Усещането и желанието на всички е, че навлизаме в една малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане.

Това коментира пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

Според д-р Илиев очакванията на всички експерти са, че в края на 2022 година постепенно ще видим отслабване на Covid пандемията и ситуацията ще влезе в т.нар. сезонна фаза.

Той предупреди, че няма съмнение, че през януари предстои нова Covid вълна и тя ще бъде много силна. „Трябва да започнем много внимателно и структурирано да убеждаваме хората. В България виждам, че не се спазват мерките.

Разболяването и смъртността е много по-висока, отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект“, каза специалистът.

В тази връзка той коментира, че  правителството трябва да следи за спазването на противоепидемичните мерки.

Д-р Илиев посочи анализи от Великобритания, които определи като най-достоверни и най-добре проведени:

„Те показват, че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на Covid-19.

В същото време ще имаме много заразени – ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000 – тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма“, каза ученият.

По думите му от всички проучвания досега се знае, че хората, които са ваксинирани, особено тези с бустерна доза, или ще бъдат изцяло защитени, или ще прекарат много леко Омикрон варианта, изтъкна медикът.

Той отново подчерта, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло – всички съдове, какъвто е Covid-19: „Дори заразяването на децата – те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото.

Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина“.

Неговата прогноза е с бустерната доза на ваксината да се достигне стабилен имунитет и да не се налагат нови дози нататък:“Проблемът е в мутирането на вируса, което е природен феномен“, каза д-р Илиев.

- реклама -