Ангел Кунчев коронавирус училище

Д-р Ангел Кунчев: Респираторните инфекции през есента в комбинация с COVID-19 може да докарат големи бели

От септември натам ще се появят другите респираторни инфекции и януари – февруари ще имаме нормалната сезонна грипна епидемия. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ.

„Много е сложен въпросът, когато се смесят няколко респираторни инфекции. От септември натам ще се появят другите респираторни инфекции, а към края на декември ще започне повишаване на положителните случаи на грипни вируси и януари – февруари ще имаме нормалната сезонна грипна епидемия. Това добавено към COVID-19, може да направи големи бели, защото допълнително ще натовари здравната система, а и трябва да се правят допълнителни изследвания за единия и другия вирус, като имаме предвид, че и сега структурите на общественото здраве са изтощени. Не знам какво трябва да направим, за да издържим още една такава вълна“, заяви Кунчев.

Tой напомни, че за втора година тече национална кампания, която осигурява безплатни ваксиниране на възрастните хора.

„Надявам се да вдигнем броя на тези, които може да защитим по този начин. Грипната ваксина се появява тогава, когато производителят я достави. В България има само две такива фирми. Тези ваксини се поръчват поне година по-рано. Надявам се в края на септември вече да я имаме налична. Веднага ще започнем да я предоставяме на общопрактикуващите лекари“, посочи д-р Кунчев.

Държавният здравен инспектор е на мнение, че нощните клубове и дискотеките трябва да бъдат затворени.

„Но аз живея в това общество и виждам доколко то е готово да приеме такива мерки и доколко това започва да се отразява и на икономическото състояние на хората. Не е лесен балансът между медицинската страна на въпроса и това какви са отраженията върху икономиката и да успеем да избегнем още по-голяма криза“, каза още Кунчев.

източник: БНТ

- реклама -