пробиотици

Д-р Анелия Гоцева от ВМА: Не приемайте хаотично пробиотици, редно е да бъдат предписани от лекар

Повечето учени дефинират пробиотиците като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“.

Всъщност страната ни е пионер в откриването на пробиотика

Един от първите пробиотици в света е разработен от проф. Никола Александров в средата на миналия век базата на Лактобацилус булгарикус – открит 50 години по-рано от българския студент в Женев Стамен Григоров. Той представлява свръхконцентрат на кисело мляко — изсушено кисело мляко, съдържащо само полезната част без излишния „баласт“.

Лактобацилус булгарикус е от растителен произход, живее в растенията и в някои изворни планински води. Преди няколко години наша компания разработи и уникален веган пробиотик от кокиче, който се отглежда в зеленчуков сок.

Станали изключително модерни днес, все повече лекари алармират, че приемането на капсули с пробиотици не бива да става хаотично и ако не се контролират щамовете на бактериите, които приемаме ефектът може да бъде обратен. По този въпрос потърсихме мнението на д-р Анелия Гоцева – специалист по инфекциозни болести и вирусология във ВМА – София.

Какво представляват пробиотиците и какъв е ефекта, който носят за организма?

д-р Анелия Гоцева: Пробиотиците са препарати, които съдържат живи микроорганизми, т.нар. „полезни“ бактерии, които приети в активна концентрирана форма поддържат нормалната чревна флора и регулират чревната перисталтика, стимулират локалния имунитет в чревната лигавица и подпомагат възстановяването й, формират естествена бариера срещу патогенните микроорганизми. Редица контролирани проучвания са доказали ползотворното действие на пробиотиците, които осигуряват т. нар. „чревно“ здраве, като в превод на български език пробиотик означава „за живота“.

 

Редно ли е да се приемат пробиотици ежедневно (нужни ли са почивки) и как да ги приемаме за да бъдат те ефикасни и да оцелеят до стомаха ни?

д-р Анелия Гоцева: Не е необходимо да се вземат непрекъснато, като преценката за вида на пробиотика и продължителността на приема е желателно да бъдат дадени от лекар. При съвременните високи технологии на производство на пробиотиците се съблюдават изискванията за безвредност и клинична ефективност. Необходимо е да преминават през стомаха без да се инактивират от стомашния сок и съответно да достигнат жизнеспособни до чревната лигавица, поради което трябва да се приемат с храна или след хранене.

Кои са основните щамове, които съдържат добрите пробиотици?

 

д-р Анелия Гоцева: Качественият пробиотик трябва да има високо микробно число и рационален състав от добре подбрани и точно дефинирани жизнеспособни щамове – основно това са лактобацили и бифидобактерии. Съвременните пробиотици са поликомпонентни и съдържат най- често комбинация от следните щамове – Lactobacilli ( bulgaricus, L. acidophilus, L. ramnosus, L. reuteri, L.casei),  Bifidobacteria  и Streptococcus termofilus.

Кажете някои често срещани здравословни проблеми при които се препоръчва взимането на пробиотици?

д-р Анелия Гоцева: Пробиотиците се препоръчват при различни състояния на стомашно- чревен дискомфорт, като дисбактериоза (антибиотик асоциирана диария, лъче- и химиотерапия, чревни инфекции), функционални (синдром на дразнимото черво) и възпалителни заболявания на стомашно- чревния тракт, инфекциозна диария и др. Пробиотиците подпомагат цялостното храносмилане и стимулират имунната защита на организма.

Има ли състояния при които не бива да се приемат пробиотици?

д-р Анелия Гоцева: Едно от предимствата на пробиотиците е, че те могат да се приемат от хора от различни възрастови групи, включително бременни, кърмачки и малки деца. Не са документирани абсолютни противопоказания за приема им.

Ето и най-известните щамове и с какво могат да ви бъдат полезни те:

Bifidobacterium bifidum – Най-преобладаващият пробиотик у новородените и в дебелото черво. Помага в борбата с кандидозата и е подходящ за лечение на диарийни епизоди, причинени от ентеропатогенни Ешерихия коли. Също така подобрява вагиналната микрофлора.

Bifidobacterium longum – Поддържа функцията на черния дроб, намалява възпалението, помага за прочистване от олово и други тежки метали.

Bifidobacterium breve – Създава здрави колонии от добри бактерии и изблъсква лошите. Подходящ е при диария, синдром на раздразненото дебело черво и колики при бебета.

Bifidobacterium infantis – Облекчава проблеи в дебело черво, диария и запек. Подобрява вагиналната микрофлора. Подпомага разграждането на оксалатите.

Bifidobacterium Lactis – Грижи за имунитета и бори туморите. Също така подобрява усвояемостта на витамини и минерали и намалява лошия холестерол. Наличен най-вече в суровото мляко. В устната кухина се бори с кариесите като намалява броя на бактериите, които ги причиняват.

Lactobacillus casei – Също поддържа имунитета, блокира действието на H. pylori и помага в борбата с инфекциите. Намалява действието на алергиите и подобрява холестерола.

Lactobacillus acidophilus – Помощник, който облекчава газове и подуване, влияе положително на хора с лактозна нетолерантност. При изследвания е редуцирал E. coli с 61%, понижава и нивата на холестерола. Има положителен ефект за възстановяване на вагиналната флора при жените.

Lactobacillus bulgaricus – Това е мощен пробиотичен щам, който се бори с вредните бактерии, нахлуващи в храносмилателната система и е достатъчно стабилен да издържи на киселинния стомашен сок. Неутрализира токсините и естествено произвежда собствени антибиотици. Проучвания на български учени свързват щама с противотумурно действие, имуномодулираща, противоязвена и антибиотична активност.

Lactobacillus rhamnosus – Поддържа бактериалния баланс и здравата кожа, като действа положително и при атопичен дерматит. Участва в борбата с инфекциите на пикочните и дихателните пътища, намалява тревожността, като понижава хормоните на стреса и невротрансмитерните рецептори на гама-аминомаслената киселина. Също оцелява в стомашно-чревния тракт.

Bacillus subtilis – Извиква мощен имунен отговор и поддържа чревно асоциираната лимфоидна тъкан. Подтиска растежа на лоши бактерии като салмонела и други патогени.

Saccharomyces boulardii – Пробиотичен щам дрожди, които възстановяват естествената флора на дебелото и тънките черва и подобряват растежа на чревни клетки. Доказано ефективен при лечение на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон. Има антитоксично и антимикробно въздействие и намалява възпаленията.

- реклама -