Кадър БТВ

Д-р Александър Златанов: Вероятно ще бъде въведен зелен сертификат на местата, които се посещават и са критични към момента

„Досега не се налагаха мерки на национално ниво, защото областите вървяха различно като разпространение на инфекцията от коронавирус“, заяви пред БТВ д-р Александър Златанов зам.-министър на здравеопазването. След заседание на експертен съвет се очаква днес да стане ясно какви ще бъдат новите мерки срещу коронавируса в страната.

„Бяхме дали възможност директорите на РЗИ да анализират ситуацията и да въвеждат мерки. Страната обаче като цяло вече навлиза в червената зона,  в рамките на тази седмица ще излезе национална заповед, която ще очертае мерките“, заяви той.

По думите му вероятно ще се въведе зелен сертификат на местата, които се посещават и са критични към момента.

„Изпратили сме писма до министерството на туризма и до министерството на образованието, водим разговори и с браншовете – с ресторантьори и туроператори, така че мерките да бъдат въведени в подходящия момент и да бъдат изпълнявани. Другата посока е да въведем сертификата и в социалните и лечебните заведения. Говорили сме и със спортните федерации и зелени сертификати могат да бъдат въведени за публиката на всички състезания“, обясни зам.-министърът.

В зоните за развлечения и почивка също ще се въведат зелените сертификати – хотели, ресторанти и други заведения, както за посетителите, така и за персонала, уточни д-р Александър Златанов.

„Зеленият сертификат се получава, когато човек е ваксиниран, когато и преболедувал, когато има отрицателен PCR тест или антигенен. Резултатът от антигенния тест важи 48 часа от обявяването му. PCR тестът е валиден 72 часа“, каза още той.

Изключително важно е да прекъснем разпространението на вируса, да елиминираме векторите на разпространение, заяви д-р Александър Златанов.

„В София и страната в момента няма недостиг на свободни COVID легла – както за неусложнени, така и за интензивни случаи“, заяви зам.-министърът на здравеопазването. „Ако болниците започнат да изчерпват капацитета си, предприемаме преструктуриране на лечебните заведения и откриване на още COVID легла“, увери той.

„Опитваме се да балансираме между това да се оказва нужната болнична помощ на COVID пациентите, но в същото време да работят и другите звена“, каза д-р Александър Златанов.

- реклама -